Nou impuls per recuperar el Camino de Santiago de Sant Bertand de Comminges a Roda d’Isábena

Es tracta d'una primera reunió de treball per desenvolupar un nou producte turístic que englobarà diversos territoris

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera Una imatge de la reunió de treball.

Aquest migdia ha tingut lloc la reunió de treball sobre el projecte transfronterer Recuperació del Camino de Santiago. De Saint Bertrand de Comminges a Roda de Isábena per la Val d'Aran. Es tracta d'una primera reunió de treball per desenvolupar un nou producte turístic que englobarà diversos territoris: França, Val d'Aran, Alta Ribagorça i la Ribagorza aragonesa.

El projecte, impulsat per la Asociación de Amigos del Camino de Santiago a la Val d’Aran,  pretén donar una projecció turística important a les comarques que en formen part a l’incorporar un actiu com aquest en el seu patrimoni cultural.

Segons el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, el Camino de Santiago és una marca turística molt consolidada a nivell internacional amb milions de consumidors finals a tot el món. Per tant, aconseguir un projecte d’aquesta envergadura suposaria reforçar la integració econòmica i social per les comarques que en formem part i una empenta al sector serveis del territori ajudant a la desestacionalització del turisme de muntanya .

Segons els autors del projecte, hi ha apunts històrics que marquen la Val d’Aran com a pas alternatiu dels pelegrins que venien de Saint Bertrand de Comminges, procedents de Narbonne o de Toulouse, utilitzaven el territori aranès per creuar la serralada per arribar a terres aragoneses. Aquest camí es va utilitzar principalment a finals de l’Edat Mitjana quan el pas de Somport es va veure afectat per les guerres religioses entre hugonots i catòlics. En el mapa francès de 1648 es mostra el pas de Saint Bertrand de Comminges a Vielha en direcció a Barbastro com una via existent. Per tant, és evident que el port de Somport a través de Jaca i la conca del Gàllego no van ser els únics camins utilitzats pels pelegrins.

El projecte de recuperació contempla un itinerari de 150 km a peu i 170 km en bicicleta en vuit etapes. Davant la incomoditat i la perillositat que suposaria la circulació de pelegrins per carreteres, s’ha buscat un itinerari alternatiu per senders PR i GR, Camin Reiau de la Val d’Aran, Parcours Cicable de la Garone i camins locals amb el criteri d’unir les poblacions i mostrar punts d’interès de la ruta. L’estat dels camins és immillorable per la qual cosa la inversió és mínima i es centraran els esforços en la promoció de la nova ruta. En el cas de la zona aragonesa la Diputació d’Osca ja ha iniciat els tràmits per tal de convertir el tram aragonès en sender turístic.

L’informe també recull la necessitat de buscar solucions davant l’encreuament amb carreteres nacionals com la N230 i la N260, carreteres locals i el pas pel túnel de Vielha on es podria habilitar una parada a la boca nord ja que a la sud ja existeix. En alguns casos es plantegen possibles alternatives com la instal·lacions de passarel·les i senyalitzacions d’avis de pas de transeünts.

Totes aquestes actuacions s’hauran de desenvolupar en les properes reunions de treball on es concretaran també les possibles línies de finançament per donar viabilitat al projecte inicial i el nom comercial de la ruta . Al ser un projecte transfronterer es contemplen  possibles línies de treball com el programa de cooperació territorial transfronterer INTERREG a través dels fons europeus FEDER.

S’ha convocat a una propera reunió el proper 14 de juny on tots els participants signaran un compromís de treball conjunt i s’escollirà el nom comercial de promoció. També s’exposaran les necessitats en quan a la definició dels itineraris i la necessitat d’adequació a l traçat. A més es crearà un grup de treball que farà el seguiment al projecte global.

A la reunió de treball hi ha assistit el Síndic d’Aran, Carlos Barrera; la presidenta de la comarca de la Ribagorza, Lourdes Pena;  Alain Castel , President de la Communanté de Comunnunes Pyrénnés Haut Garonnaises, Alain Castel i alcaldes dels municipis implicats, entre altres.

 

ETAPES

  • PRIMERA ETAPA: Saint Bertrand de Comminges a Saint Beat

  • SEGONA ETAPA: Saint Beat a Les

  • TERCERA ETAPA: Les a Vielha

  • QUARTA ETAPA: Vielha-Port de Vielha-Boca sud

  • QUINTA ETAPA: Boca sur a Vilaller

  • SEXTA ETAPA: Vilaller a Bonansa

  • SÉPTIMA ETAPA: Bonansa a Obarra

  • OCTAVA ETAPA: Obarra a Roda d’Isábena