Laura Maranges: "A l'Aran calen més recursos per als alumnes amb necessitats educatives especials"

Laura Maranges Foto entrevista Joves del Pirineu
photo_camera Laura Maranges a Les / Feliu Sirvent

Laura Maranges

La psicologia ens cuida per dins? Sí, la psicologia ens cuida per dins i per fora. Ens cuida la ment i la ment ens cuida les emocions i tot el nostre benestar.

Quina importància li veus? Li veig tota la importància. De la mateixa manera que quan físicament no ens trobem bé, anem al metge; quan ens fa mal l'ànima o simplement necessitem sentir-nos millor o aprendre a gestionar diferents situacions que beneficiïn el nostre benestar, la psicologia ens pot ajudar. Jo crec que la psicologia hauria de ser una matèria obligatòria a tots els estudis.

Per què vas triar aquesta professió entre tantes altres? Des de ben petita havia volgut estudiar Psicologia. Em semblava que era una bona manera d'ajudar i conèixer el funcionament de les persones. Quan em va tocar triar carrera ho tenia molt clar i no sabia quina altra opció posar; marcava la casella de les diferents universitats, però mantenia sempre el grau de Psicologia.

Què és el que t'agrada més de la psicologia? M'agrada el món de l'educació i m'interessa molt la psicologia infantil i l'educativa en el seu conjunt. És a dir, abordar els aspectes emocionals, afectius, de conducta, i no únicament els estrictament acadèmics.

Probablement massa alumnes s'han quedat enrere perquè no se'ls ha fet prou cas... L'escolta activa és molt important. Si volem entendre els altres, hem de saber escoltar i sobretot mostrar empatia, posar-nos al seu lloc. Tots som diferents i s'ha de garantir oportunitats per a tothom. Se'ns ensenya a parlar en públic, però no ens han ensenyat a escoltar i empatitzar.

Has tornat a l'Aran a viure i a treballar ... Aquí hi ha molta feina per fer. Crec que ens calen recursos de tota mena per a alumnes amb necessitats educatives especials i les desigualtats que es produeixen em creen inquietud. Cal potenciar més serveis i recursos, com ara més programes de formació i inserció i pisos tutelats, que puguin garantir, en la vida adulta, el màxim benestar orientat cap a l'autonomia personal i professional d'aquests nois i noies.

Treballes a l'Escòla d'Ostaleria de Les, una institució molt important a la Vall d'Aran … Sí que ho és. L'escola es va crear fa trenta-cinc anys per formar la gent que ja treballava aquí en el món de l'hostaleria. Avui és un centre educatiu prestigiós i un dels pilars fonamentals del sector turístic i de serveis a la Vall d'Aran.

És un sistema educatiu molt interessant... Tenim la sort de disposar d'unes magnífiques instal·lacions que ens permeten oferir especialitats de cuina i pastisseria, així com d'allotjaments turístics. El nostre sistema educatiu es basa en una formació molt personalitzada amb l'objectiu de formar futurs professionals ben preparats. Compatibilitzem la teoria i les pràctiques reals, tant a establiments d'aquí com també de París a través del programa Erasmus.

I quina és la teva feina? Sóc la tutora del Programa de Formació i Inserció de quatre alumnes que tenen necessitats educatives especials. Fem un treball d'adaptació de les programacions i aquests alumnes acabaran obtenint el títol d'auxiliar de cuina i podran accedir al món laboral, potenciant així la seva autonomia personal.

Quina oferta formativa ofereix l'Escòla d'Ostalaria de Les? Es pot cursar el cicle mitjà de Cuina i Gastronomia, que són dos anys. El tercer any es fa Pastisseria i Forneria i el cicle superior d'Allotjaments Turístics. A part, el PFI d'Auxiliar de Cuina i també un Programa de Transició al Treball de Comerç. L'escola ofereix la millor formació per al futur professional del sector.

Logo Generalitat Joves (web)