Dos joves impulsen un obrador artesanal de pasta fresca a la Cerdanya

Els emprenedors Maria Vidal i Juan Pablo Pena han posat en marxa a Alp un obrador/botiga amb la voluntat d’arribar al sector de l’hostaleria, comerços, escoles i particulars. En un futur, els impulsors veurien amb bons ulls constituir una cooperativa laboral

portada
photo_camera La Maria Vidal és una de les impulsores del projecte. Foto: Jordi Pardinilla

El projecte agafa forma aquests dies. Es tracta d’un obrador artesanal de pasta fresca que s’ubicarà a Alp, a la confluència dels carrers Arrabal i Nord. El taller tindrà també un espai de degustació i una botiga oberta en horari comercial pel públic en general que inclourà la venda de pizzes per emportar. Amb tot, la part principal del projecte és la producció de pasta fresca per al sector de l’hostaleria, pels comerços i les escoles de la comarca.

Maria Vidal i Juan Pablo Pena, tots dos de 35 anys, actuals gestors del restaurant la Ferradura d’Alp, són els impulsors de la iniciativa. A l’establiment que tenen a Alp fan cuina de tot tipus “d’influències d’arreu, natural, bona, sana, de proximitat i de temporada”, expliquen. La seva carta és plena de referències dels productors locals de qui s’abasteixen: verdures, carns, ous, llets, làctics... tot és de la Cerdanya i l’Alt Urgell. També part de la farina que compren és de Bellver de Cerdanya.

“Vam començar, en el nostre restaurant, amb raviolis farcits d’espinacs i mató i després raviolis farcits de vedella. Més tard els nyoquis o els galets per la sopa. Tot té molt bona acollida. Al nostre negoci ens ho fèiem tot i llavors vam adonar-nos que podríem produir a l’engròs, i per encàrrec, fent el servei a la restauració. Ens hem dotat de la maquinària i ara estem condicionat l’espai físic on tindrem l’obrador, amb les càmeres, neveres, la cuina, l’envasadora, etcètera.  Podrem fer de tots tipus de pasta curta, pasta llarga, pasta farcida i pasta seca”, afirmen. 

“Per comercialitzar-ho i vendre-ho s’ha de tenir una cadena de fred, un envasat i seguir unes normes que ara, en aquesta cuina, no tenim. Aquesta és la raó per la qual estem fent un obrador”, expliquen. 

Demanda del producte

“Ho estan esperant, sí. Hi ha restauradors que ja ens han assegurat que ens faran comandes. Pensem que pot tenir una bona sortida”, comenten la Maria i el Juan Pablo. “Els faré, als restauradors, la pasta fresca sola o amb el farcit que ells vulguin. Ells portaran la seva recepta i només ells tindran aquest producte final. Serà un tracte exclusiu i personal. Serà fet a mida pel client”, diuen tots dos.

La farina que utilitza per a la producció de la pasta fresca és majoritàriament italiana i també de Bellver de Cerdanya. Els ous, també són de Cerdanya. “El blat triticum durum és més dur i és el que s’utilitza per a la pasta. No n’hi ha d’aquests tipus de blat a la Cerdanya. Per aquesta raó ens la fem portar d’Itàlia. La resta dels components és producte de proximitat”, assenyalen.

La previsió d’obrir l’obrador i començar a distribuir el producte és de primers de l’any vinent, tot i que estan pendents de les obres i dels permisos.

Convertir el projecte en cooperativa

La iniciativa d’aquests dos emprenedors és desenvolupar el projecte sols, però si s’hi apunta gent amb empenta estan oberts a constituït una cooperativa. “No tenim l’afany de ser grans empresaris o de fer grans negocis. Aquesta és sembla que és una gran idea i el projecte està encarrilat. Ara, quan comencem, necessitarem una persona de reforç com ajudant de cuina, necessitarem una persona per a la botiga i necessitarem un comercial i distribuïdor. Si aquestes persones volem implicar-se al màxim i volen compartir amb nosaltres el futur del projecte, ens agradaria convertir el projecte en una cooperativa. Quan més implicació, millor per la iniciativa i per tots nosaltres”, han indicat.

El projecte portarà el nom comercial d’Els Perers de la Ferradura. El nom evoca el lloc on està ubicat l’obrador/botiga: just el terreny que ocupa era conegut com els horts dels Perers.