JOVENTUT I VOLUNTARIAT

Joventut organitza 59 camps de treball per a joves de 14 a 29 anys aquest estiu

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha destacat el valor afegit d’aquesta activitat que es basa en el caràcter voluntari dels joves que participen als camps de treball, els quals no només s’impliquen desinteressadament en la millora d’un bé comunitari, sinó que també promouen un intercanvi cultural i de relació amb l’entorn local.

Marta Vilalta
photo_camera Marta Vilalta, és la Directora General de Joventut de la Generalitat

La Direcció General de Joventut ha organitzat per a aquest estiu 59 camps de treball a Catalunya. L’oferta augmenta en cinc el nombre de camps de treball respecte de l’estiu passat i incorpora 11 camps inèdits, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats en campanyes anteriors.

Els camps de treball organitzats per la DGJ són gestionats i desenvolupats a través d’associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre i amb la complicitat del món local que els acull. Consten d’una estada de quinze dies per a joves voluntaris que participen desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, acció social, recuperació del patrimoni arquitectònic o intercanvi cultural.

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha destacat el valor afegit d’aquesta activitat que es basa en el caràcter voluntari dels joves que participen als camps de treball, els quals no només s’impliquen desinteressadament en la millora d’un bé comunitari, sinó que també promouen un intercanvi cultural i de relació amb l’entorn local.

Joventut estiu  

Camps de treball a Catalunya, per a joves catalans i d’arreu del món

Del total de 59 camps, 42 són d’àmbit català, 3 són d’intercanvi per a joves de tot l’estat i 14 són camps d’abast internacional.

En el cas dels 42 camps de treball oferts a Catalunya, 7 camps tindran lloc a l’Alt Pirineu i Aran, 4 es faran a l’àmbit metropolità, 4 més a les Terres de l’Ebre, fins a 9 camps es realitzaran a l’àmbit de Ponent, 10 camps més a la Catalunya Central, 11 al Camp de Tarragona i 14 més a les comarques gironines.

Camps de treball a Catalunya per a joves catalans (42 camps amb 882 places):

Aquesta modalitat concentra el gruix de l’oferta i de les novetats d’aquest 2018, amb 8 propostes inèdites. Un d'aquests camp de treball nous, es durà a terme a l'Alt Pirineu:

“Planant sobre la Serra del Cadí” (Alàs i Cerc, Alt Urgell). Els participants faran un seguiment d’aus rapinyaires en migració al Parc Natural del Cadí - Moixeró. Així, identificaran i comptaran diferents espècies en un lloc de pas clau pels grans ocells migradors (Turó Galliner), a més de dedicar algunes jornades a mostrejar la resta de biodiversitat que hi ha al parc, com ara els mamífers, els invertebrats i altres aus.

Camps de treball a Catalunya per a joves procedents d’altres comunitats autònomes (3 camps de treball amb 63 places):

A Catalunya s’organitzen tres camps de treball en què hi participen joves catalans i joves procedents d’altres llocs de l’Estat, d’acord amb intercanvis de places entre Catalunya i les comunitats autònomes. Són els següents: 
 

  • “Obre’t Ebre” (Riba-roja d’Ebre, Ribera d’Ebre). Es faran feines de manteniment i enjardinament de la façana fluvial, es condicionarà el camí que mena al riu amb la construcció de marges de pedra seca, es donarà a conèixer la diversitat d'espècies de la zona i es compartirà informació amb la gent de totes les edats del poble.
     
  • “Millora a l’entorn del Parc del Bosquet” (Cervera, Segarra). Es millorarà i condicionarà la zona del Bosquet situat al costat de l’escola de les Savines amb accions com ara la construcció i muntatge de mobiliari urbà (jocs per a nens o bancs), la senyalització de rutes saludables, la construcció d’un pipi can o la classificació de fauna i animals autòctons, entre d’altres.
     
  • “Trencant barreres” (Barcelona, Barcelonès). Col·laboració en activitats de lleure per a persones amb discapacitat intel·lectual. També es faran tasques d’ampliació de l’hort del taller ocupacional i es crearà un fons de material lúdic adaptat que puguin gaudir els nois i noies de les llars, de l'escola i del taller d'Aspasim.

 

Camps de treball a Catalunya per a joves de la resta del món (14 camps de treball i 273 places):

A Catalunya s’organitzen un total de 14 camps de treball oberts també a participants joves estrangers d’arreu del món. Les tres novetats per aquest estiu són:
 

  • “Uneix-te a Campredó pel patrimoni” (Campredó, Baix Ebre). Les tasques tècniques consistiran en millorar i mantenir les parets de la Casa del Prat i els seus voltants. Amb l’ajut d’un arqueòleg, tots els materials seran catalogats i fotografiats per tal de promoure l’antiga torre medial situada al costat com a atractiu turístic.
     
  • “Connecta't al Montsant” (Cornudella del Montsant, Priorat). Els participants refaran senders del parc natural amb pedra seca, construiran jardineres i jocs mòbils de fusta per decorar el pati del centre educatiu situat al parc natural i promouran la conscienciació sobre el medi ambient de la zona.
     
  • “Sostenibilitat i permacultura” (Sant Feliu de Pallerols, la Garrotxa). L'objectiu del camp de treball és recuperar els Horts del Soler per utilitzar-los com a zona de cultiu i regenerar un antic lloc de trobada per als veïns del poble. Els voluntaris aprendran diferents habilitats de la tècnica de la permacultura i crearan un espai amb un espiral de pedres i plantes aromàtiques

Col·laboració amb altres camps organitzats fora de Catalunya

A banda dels 59 camps que es desenvolupen a Catalunya, la DGJ també ofereix enguany 96 places en camps de treball organitzats en altres llocs de l’Estat, repartides en 58 camps de treball (12 a Galícia, 8 a Andalusia, 5 al País Valencià  i a Madrid, 4 al País Basc i a les Illes Canàries, 3 a Aragó, Navarra i a Castella la Manxa, 2 a la Rioja, Cantàbria, Múrcia i a Extremadura, i 1 a Castella Lleó, Ceuta i Melilla).

En aquestes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per organismes de joventut de les comunitats autònomes. S’hi poden trobar des d’un camp per promoure la integració social a Valencia de Alcántara (Cáceres, Extremadura) fins a un projecte d’intervenció arqueològica al castell de Bedmar y Garcíez (Jaén, Andalusia), passant per activitats que vinculen la conservació del medi ambient i la recuperació del patrimoni, com la que està programada a Tolosa (Guipúscoa, País Basc) per recuperar l’ecosistema natural de la zona d’Uzturre.

Així mateix, els joves catalans també tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions.

Com a novetat, aquest 2018 s’avança dels 18 als 14 anys l’edat per poder participar en els camps organitzats per la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals, i dels 18 als 16 anys en els organitzats pel Servei Civil Internacional, mentre que el límit superior continua essent fins els 29 anys.

D’altra banda, l’organització no governamental SETEM Catalunya organitza els Camps de Solidaritat a 12 països d’Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica, un programa a través del qual més d’un centenar de joves catalans col·laboren amb organitzacions locals amb l’objectiu de formar-se en àmbits com les desigualtats socials, el comerç just, l’emigració o els drets humans.

En total, aquest 2018 es podran escollir entre uns 3.000 camps de treball internacionals. L’any passat, 772 joves catalans van participar en aquestes estades, mentre que Catalunya va acollir 421 joves d’arreu del món.