Una joia del gòtic: el retaule de Sant Iscle i Santa Victòria

A l'esglesiola de Sant Josep, situada a Politg, municipi de la Baronia de Rialb, hi ha una de les joies més desconegudes del gòtic a Catalunya: el retaule de Sant Iscle i Santa Victòria, esculpit en pedra i original de la segona meitat del segle XIV. L'hem visitat avui i ens ha sorprès positivament el seu estat de conservació, la seva integració a l'esglesiola de Sant Josep (no és el seu espai original: ja ho explicarem) i sobretot la seva bellesa i els seus colors. Una gran joia que hem pogut contemplar tranquil·lament gràcies la Roser Solé que ens ha obert el temple i ens ha fet una explicació molt agradable. Hem descobert, entre altres coses, que aquest retaule s'ha salvat de diversos robatoris.

2016-09-15 13.17.16
photo_camera Una imatge del retaule. Foto: Marcel·lí Pascual.

Durant la postguerra espanyola una bona part del patrimoni arquitectònic, escultòric i artístic dels nuclis de la Baronia de Rialb va patir robatoris que van deixar moltes de les esglésies locals sense part del seu patrimoni original. Aquest progressiu espoli patrimonial va sensibilitzar els veïns del municipi i va impulsar la gent de la contrada a trasllardar-lo a Politg on hi va romandre desmuntat durant uns anys. Ara, afortunadament, el podem contemplar en el seu conjunt i és d'una bellesa difícil de definir.

El retaule estava ubicat originàriament a l'altar major de l'antiga església parroquial de la Torre de Rialb fins que un dia de festa un veí se'n van adonar casualment que uns lladres se'l volien emportar. Van tenir temps d'alertar-los i van poder salvar l'obra encara que l'experiència els va fer pensar en la necessitat de canviar-la d'ubicació. Des de llavors està protegit a Politg.

L'obra està dividida en sis registres escènics i un bancal o predel·la inferior esculpits en alt relleu. La seva temàtica és hagiogràfica, amb escenes de la vida i la passió de Sant Iscle i Santa Victòria, suposats màrtirs cordovesos del segle IV després de Crist. El retaule intenta aplegar un seguit de detalls escènics que donen un sentit de realitat i d'apropament a la quotidianitat de l'època.