La Generalitat i el Consorci de Turisme Valls d'Àneu signen un acord per promocionar l'os bru

El protocol estableix el marc de col·laboració entre els socis del projecte Piroslife i el Consorci per crear productes ecoturístics i redactar un Pla d’acció que aprofiti la presència de l’animal com a reclam turístic i com a recurs d’educació ambiental

5e914b33-f4b3-4448-b873-0a15c61cf155
photo_camera Moment de l'acte de signatura del conveni.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, en representació dels socis del projecte Piroslife,  i el president del Consorci de Turisme Valls d’Àneu, Carlos Cortina, han signat aquest dijous a València d’Àneu (Alt Àneu, Pallars Sobirà) un protocol de col·laboració per iniciar una nova línia de treball que impulsi activitat econòmica al voltant de la presència de la població d’una espècie emblemàtica com és l’os bru i la gran qualitat del territori que habita. En virtut de l’acord, els socis del projecte i el Consorci treballaran plegats per definir un pla d’acció i per crear un conjunt de productes ecoturístics aprofitant la presència d’aquest animal a la zona com a reclam turístic i com a recurs d’educació ambiental.

El protocol servirà per afavorir la promoció de la zona on viuen els ossos com un hàbitat natural ben conservat i amb gran atractiu turístic i ambiental. També anirà adreçat a la recerca i creació de bons productes turístics que tinguin com a referent essencial el paisatge i la figura de l’os bru com a indicador ambiental de qualitat. L’acord busca alhora posar en valor el territori, principalment del Parc Natural de l’Alt Pirineu, per impulsar la creació de productes i activitats que millorin la percepció dels residents sobre la reintroducció de noves espècies de fauna, en especial l’os bru, i donin un valor afegit i una singularitat a aquest entorn.

Productes de turisme sostenible

La gestió del projecte Piroslife, de consolidació de la població d’os bru als Pirineus, es realitza a través d’un partenariat format per la Universitat de Lleida, l’empresa pública Forestal Catalana SA, la Fundación Oso Pardo, el Conselh Generau d’Aran i el Departament de Territori i Sostenibilitat, que és el soci coordinador. La inclusió de l’os i la cohabitació en la formació d’agents turístics i guies locals del Parc Natural de l’Alt Pirineu i zones properes és una de les accions establertes en el projecte. Justament el Consorci és l’única entitat publicoprivada organitzada del territori català on habita la població d’ossos que té entre els seus membres organitzacions que busquen impulsar accions per a la creació de productes de turisme responsable que beneficiïn els professionals i els empresaris del sector, i que reverteixin finalment en un millor benestar i una millor qualitat de vida dels habitants de la zona. Tot i això, empreses i organitzacions interessades de les Valls de Cardós i Ferrera també estaran convidades a participar.

Oferta creixent

L’acord permetrà augmentar de manera qualitativa i quantitativa els productes relacionats amb el plantígrad que s’han començat a oferir en els últims anys. Entre d’altres, en destaquen “El Pas de l’Ossa”, un projecte educatiu de l’associació naturalista La Paniquella, amb cinc rutes familiars per conèixer l’hàbitat, l’alimentació i el comportament d’aquests animals; les nombroses activitats relacionades amb els ossos del Parc Natural de l’Alt Pirineu, com les que realitza a l’estiu l’empresa de guiatges Obaga Activitats, anomenades “Pel país de l’os bru”, amb guies interpretadors acreditats pel Parc, o les de l’empresa municipal de Tavascan i Pirosexplorer, amb el nom de  “Naturtavascan”. Aquests darrers proposen rutes per identificar rastres i descobrir l’hàbitat, i fins i tot expedicions de diversos dies per realitzar esperes d’observació a distància.

La Casa de l’Os Bru dels Pirineus, a Isil (Pallars Sobirà), també ofereix diferents propostes. A banda de funcionar com a  centre d’interpretació pensat per al públic familiar i escolar per conèixer l’os bru, organitza activitats d’observació i identificació de rastres, jocs d’aprenentatge, observacions panoràmiques de l’entorn, o activitats d’astronomia vinculades a l’ossa. Finalment, Món Natura Pirineus, equipament de la Fundació Catalunya–La Pedrera, programa activitats vinculades als ossos com excursions a la vall de Bonabè, un dels indrets per on transiten aquests animals.