EXPOSICIó

Fotografia i gastronomia de la mà al restaurant Paisatges de la Seu d'Urgell

Francisco Puente, del restaurant Paisatges de la Seu d'Urgell, crea unes tapes inspirant-se en les imatges de Normandia del periodista Ferran Queralt.

IMG_5886
photo_camera Dos mestres, amb la càmera i amb els fogons.

Fotografia i gastronomia es donen la mà en l'exposició, amb el títol de 06:30+70 i Ració P, que es pot visitar a partir d'aquest dijous al Restaurant Paisatges de la Seu d'Urgell. El xef del restaurant Paisatges, Francisco Puente, ha creat la Ració P inspirant-se en les imatges de Normandia del fotògraf, Ferran Queralt, i la ració de combat que rebien els soldats que van participar en el desembarcament de Normandia. Els autors de la mostra volen que els visitants vagin més enllà de l'experiència visual de les imatges i els conviden a una relació més sensitiva del moment afegint-hi el gust, l'olfacte i el tacte.

El xef Francisco Puente ha creat la Ració P inspirant-se en les imatges de Normandia de Ferran Queralt, i la ració de combat que rebien els soldats que van participar en el desembarcament

La Ració P que es pot degustar està composta per dues tapes, un guisat de botifarra i cigrons i unes gambes amb lluç, una peça de xocolata de cafè, una llesca de pa i una galeta de tabac. A més, la caixa, porta un got d'aigua, un fogonet i llumins, de forma que és el client mateix qui s'escalfa la tapa.

Puente explica que la idea va sorgir en visitar l'exposició 06:30+70 de Queralt sabent que les imatges passarien pel seu Restaurant. Posteriorment i, treballant juntament amb el fotògraf, es va muntar la caixa imitant la Ració K de combat. Així, apunta Queralt, "vam idear la galeta de tabac, ja que la Ració K anava acompanyada de tres cigarretes". En aquest sentit, Puente, afegeix "volíem que el visitant de l'exposició no es trobés tot fet, sinó que participes en certa forma i es poses en el lloc d'un soldat".

La Ració K era el kit d’alimentació diària del soldat nord-americà, que va ser introduïda per l’exèrcit d'Estats Units durant la Segona Guerra Mundial. Va ser pensat per a un dia i estava composta de tres parts: esmorzar, dinar i sopar. El seu creador fou Ancel Keys, professor de la Universitat de Minnesota i reconegut expert en dietètica. La ració incloïa: galetes, cigarrets, xocolata, sucre, cafè, llaunes de conserves, llumins, paper higiènic i un cobert.

L'exposició està formada per deu imatges en blanc i negre i de gran format (60x60) que intenten donar una visió de primera persona per tal que l'espectador pugui reflexionar, i en certa manera posar-se en el lloc, d'aquells soldats, d'un bàndol i l'altre, que van viure un episodi de la història tan terrible com el desembarcament de Normandia. La tècnica usada, càmera analògica amb una òptica de plàstic, i el blanc i negre, donen certes aberracions visuals i un punt de falta de nitidesa que ajuden al visitant amb copsar l'angoixa del moment i a empatitzar amb les persones i els espais.

La mostra 06:30+70 és la primera part d'un projecte fotogràfic de Queralt que vol visitar els espais de guerra que va viure Europa durant el segle XX, per tal que l'espectador, a partir del rastre que han deixat els conflictes i l'ús actual que tenen, reflexioni sobre les passions humanes i el sense sentit dels conflictes bèl·lics.