Esterri reuneix un centenar de persones a les quartes Jornades per a l'Excel·lència

Professionals mèdics del Pirineu denuncien que és el territori que pateix més la manca de recursos i el ministre de Sanitat andorrà assegura que el copagament no redueix el dèficit

tema
photo_camera Una de les taules rodones de les quartes Jornades a Esterri. Foto: Estela Busoms

Un centenar de persones s'ha reunit aquest dissabte a Esterri d'Àneu, al Pallars Sobirà, per reflexionar i debatre sobre el futur de la sanitat catalana a la quarta edició de les Jornades per a l'Excel·lència. Un dels ponents ha estat el ministre andorrà de Sanitat, Carles Álvarez Marfany, que ha posat de manifest que el copagament no ha servit per reduir el dèficit del sistema sanitari. La gran pregunta ha estat com incrementar els recursos per a la sanitat, i més davant del repte que suposa el progressiu envelliment de la població, sobretot en zones de muntanya. Andorra va apostar pel copagament però el dèficit s'ha multiplicat igualment per 2,5 en els darrers 15 anys, segons ha explicar el ministre del ram. Paral·lelament, professionals mèdics del Pirineu han denunciat que és el territori que pateix més la manca de recursos i demanen que hi hagi més personal per poder tenir un servei sanitari públic de qualitat.

Jordi Fàbrega, director assistencial de la Fundació Hospital de la Seu d'Urgell i de Pediatria dels Pirineus, i Joan Izcara, metge APD del Pallars, han estat els més clars a l'hora de fer aquesta reclamació, segons han informat fonts de l'organització. Fàbrega ha destacat que "necessitem molts professionals perquè tot i que representem el 0,9% de la població, som el 18% del territori". Per la seva banda, Izcara ha dit clarament que "necessitem més mitjans però sobretot gent, persones que coneguin els d'aquí per poder fer aquesta medicina de proximitat". "Està molt bé que es destinin recursos a centres hospitalaris, però aquí al Pirineu també els necessitem", ha explicat Izcara. 

Fàbrega ha afegit que els Pirineus "tenim professionals que saben de tot i això al segle XXI on hi ha tanta informació és impossible". A més, ha dit que si el territori ha de tenir equitat “el sistema sanitari als Pirineus necessita transport nocturn com tenen a altres països”.

Anna Gené, infermera del CAP d'Esterri d'Àneu, ha anat més enllà: "amb la crisi hem tocat os i estem sota mínims perquè allà on hi havia d'haver dos metges i dues infermeres només n'hi ha un per cobrir un territori extens”. També ha afegit que "és evident que fan falta més mitjans, més professionals i, a més, una millor gestió dels recursos que hi ha".

Per altra banda, la doctora Imma Caubet, pediatra a l'Espitau Val d'Aran a Vielha, ha aportat un punt d'optimisme en destacar que "el Pirineu pot desenvolupar una pediatria integral i de proximitat".

Falla la comunicació entre professionals

Els professionals mèdics també han denunciat errors en la comunicació que afecten el servei que rep el pacient. Anna Gené l'ha focalitzat a urgències i Joan Izcara en la relació amb els especialistes hospitalaris a l'hora de fer una consulta que afecta el pacient, “la comunicació entre la primària i els hospitals no funciona". "Treballem conjuntament per un objectiu que és curar el pacient", ha mencionat Izcara.

Les TIC poden ajudar a millorar la comunicació entre els professionals i els pacients i també entre professionals. La distància amb els centres hospitalaris més propers, que el Pirineu pot ser d'una hora, com a mínim, obliga a analitzar si s'ha d'enviar una família a buscar uns resultats o demanar-los per altres vies, ja que el desplaçament i l'atenció suposa un cost pel sistema sanitari.

Copagament i coresponsabilitat

Durant les Jornades per a l'excel·lència a Esterri d'Àneu, que enguany posen sobre la taula el debat El futur de la sanitat: un canvi necessari, s'ha parlat de copagament, un sistema que fa temps que es debat i que el ministre de Sanitat del Govern d’Andorra, Carles Álvarez Marfany, ha deixat ben clar que no és la solució pel dèficit de la sanitat, ja que Andorra, tot i adoptar-lo, l'ha multiplicat per 2.5 en els darrers 15 anys.

Per la seva banda, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, a la seva ponència Defectes i virtuts de la sanitat actual, ha parlat sobre l'autoresponsabilitat de la població pels "usos del sistema". També ha lloat el sistema sanitari català, del qual ha dit que “ens en podem sentir orgullosos” i ha destacat “el repte que té el país a l'hora d'afrontar el canvi sociodemogràfic que modificarà el model assistencial".

Finalment, també s'ha parlat del consumidor i dels seus drets. Ho ha fet Jordi Tarruella, vicepresident d’AICEC-ADICAE, qui ha dit que cal "més control i supervisió" per part de l'administració i que hi hagi una "desburocratització del sistema". A més, també ha afegit que els usuaris han de ser "responsables i donar valor a un servei que és gratuït".