La CUP assegura que els veïns de Montcortés beuen aigua no apta des del 2015

Els informes a què ha tingut accés la formació conclouen que l'aigua conté valors per sobre dels permesos, generalment en paràmetres bacteriològics d'origen fecal

portada
photo_camera Pla obert de l'estany de Montcortés en una imatge del maig de 2013. Foto: Marta Lluvich

La CUP del Pallars assegura ha tingut accés a nous informes analítics corresponents al període 2015-2017 sobre l'aigua de boca del poble de Montcortés, situat a Baix Pallars (Pallars Sobirà), i que aquests conclouen que com a mínim des del 2015 el poble està consumint aigua contaminada. Segons la formació, durant aquest període de 3 anys, 5 de les 6 analítiques realitzades són no aptes pel consum humà, amb registres de valors per sobre dels permesos, generalment, en paràmetres bacteriològics d'origen fecal com per exemple bacteris coliforms, bacteri Escherichia Coli o recompte de colònies a 22ºC. La CUP insisteix en instar a l'Agència de Salut Pública de Catalunya que de forma urgent prengui les mesures pertinents sobre la problemàtica.

Segons la CUP, aquests nous resultats demostren que el de l'aigua de boca de Montcortés no és un problema puntual, sinó que com a mínim, des del 2015 els veïns d'aquest nucli han estat consumint aigua no potable, sense que ningú els hagués informat d'aquesta situació ni tampoc els hagués proporcionat cap solució per resoldre el problema. 

La CUP creu que aquest fet explica molts dels episodis de diarrees i mals de panxa que pateixen els veïns i veïnes, efectes que encara es veuen més agreujats en el cas dels nens, a banda dels greuges que causa el mal estat de l'aigua en les tasques domèstiques de les cases com rentar plats, rentar roba o dutxar-se.

La formació explica que ahir dijous, després de fer-se pública la notícia de la nul·la potabilitat de l'aigua de Montcortés, l'Ajuntament va penjar a l'estaló del poble un ban on s'informava als veïns que de les darreres analítiques se'n desprenia que el resultat era de no apta per al consum humà, un mes després de la data del darrer informe dels resultats.