Clubs d'Holanda prohibeixen jugar en camps de gespa artificial per por del cautxú

Una trentena de clubs d'Holanda han prohibit jugar en camps de gespa artificial fins a nou avís mentre es determina si el cautxú pot tenir efectes nocius per a la salut. La Comissió Europea també ultima un estudi semblant, que es farà públic el 2017.

image_preview
photo_camera Imatge del camp de futbol artificial de la Seu.

Els clubs estudien els possibles efectes perjudicials per la salut que poden tenir les boletes de cautxú de la gespa artificial. Segons publica avui el diari El País, un documental emès a la televisió holandesa ha fet que el govern demani una investigació urgent a l'Institut Nacional per a la Salut i l'Entorn. 

El problema resideix en les boles que es posen a la gespa artificial per reproduir la sensació de la gespa natural, que estan fetes de pneumàtics reciclats. Els científics que van participar en el programa de televisió no van descartar que aquestes boletes poguessin afavorir l'aparició de càncer. 

L'Institut sanitari holandès, que ja havia estudiat aquest producte fa deu anys, tindrà uns nous resultats a finals d'any. L'estudi original ha estat criticat perquè era poc representatiu, i un altre treball, fet als Estats Units, ha relacionat dos-cents casos de càncer amb els camps de gespa artificial. L'única recomanació que ha fet l'autoritat sanitària és que els nens no juguin amb aquests granets, "perquè no estan fetes per això". La federació holandesa de futbol (KNVB) calcula que a Holanda hi ha més de 2.000 camps de gespa artificial, i el 90% està ruixat amb aquest producte.

Una part dels clubs holandesos ha prohibit jugar en aquests camps fins a nou avís, i d'altres només han restringit el seu ús als nens i als porters, més propensos a ingerir accidentalment les boletes. Tothom espera les conclusions del nou estudi encarregat, tal i com apunta el diari El País i recullen molts altres rotatius i mitjans digitals.