25.05.2018 |
Viure als Pirineus

La Val d'Aran vol ser Patrimoni de la Humanitat de la Unesco

El Crist de Mijaran i el Sant Crist de Salardú, els campanars dels pobles aranesos o la festa dels 'Barbacans' per carnestoltes són alguns dels valors a destacar.

Reunió tècnica per preparar la candidatura de la Val d'Aran com a Patrimoni de la Unesco.
Reunió tècnica per preparar la candidatura de la Val d'Aran com a Patrimoni de la Unesco.
La Val d'Aran vol ser Patrimoni de la Humanitat de la Unesco

La Val d'Aran vol aconseguir el certificat de Patrimoni natural, cultural, artístic i identitari com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. L'assessor en matèria de Cultura i Patrimoni del Conselh Generau d'Aran, Jèp de Montoya, destaca com a punts fort de la candidatura: el conjunt d'esglésies araneses i els seus béns mobles; el Crist de Mijaran i el Sant Crist de Salardú, són peces majors de l'escultura romànica; els campanars i les campanes dels pobles aranesos o la festa dels 'Barbacans' per carnestoltes, que és l'escenificació ancestral de l'anomenat 'Bal der Os'. Montoya creu que ''la infraestructura aranesa esportiva, lúdica, hotelera, així com la restauració i la gastronomia tradicional, pròpia i única, junt amb les instal·lacions hidroelèctriques seran claus per aconseguir la declaració de Patrimoni de la Humanitat''.

Montoya, també ha destacat el fet que des d'una societat i economia de subsistència, la Val d'Aran hagi evolucionat cap a ser un país modern i de serveis, però sense renunciar a reivindicar la primera i més primitiva de les essències araneses.

La força de la Val d'Aran dins de la fórmula mixta de patrimoni natural i cultural rau en el conjunt creat per l'home, pobles, esglésies, llengua, cultura, història i identitat, envoltat de la bellesa d'indrets com la Ribera de Toran, de Canejan i el Tuc del Montlude; la Ribera de l'Artiga de Lin; la Ribera de Varradòs; Beret i Montgarri; Aiguamòg i Valarties.

Comentarios