02:53h. Dissabte, 25 Novembre de 2017

La remodelació del Ventosa i Calvell ampliarà el refugi fins a un 60%

L'edifici està pensat per aprofitar el sol i que el nivell de confortabilitat interior sigui sempre idònia

Ampliació del refugi Ventosa i Calvell. Foto: Josep Bunyesc
Ampliació del refugi Ventosa i Calvell. Foto: Josep Bunyesc

El refugi Ventosa i Calvell, situat al Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici, ha començat les obres de remodelació per tal de millorar els serveis, la higiene i la comoditat dels usuaris i guardes. El projecte de remodelació amplia el refugi fins a un 60% i passarà de 261 m² construïts a 391 m². El sistema emprat per la construcció és a base de mòduls de fusta prefabricats. L'edifici està pensat per aprofitar el sol i que el nivell de confortabilitat interior sigui sempre idònia. Els murs de cara sud tenen grans finestrals per obtenir el màxim de llum, però sobretot estan dissenyats per acumular la calor de l'interior, sense necessitat d'escalfar artificialment les noves estances dels guardes. Aquesta remodelació s'emmarca dins d'un pla molt més ampli, impulsat per la Comissió de Refugis del CEC, per tal de garantir que els refugis del Centre continuïn sent una referència a tots els Pirineus.

Aquest pla es desenvoluparà en els anys vinents i l'objectiu principal és aconseguir que els refugis no només siguin un lloc d'aixopluc sinó que esdevinguin espais de qualitat, descans, confort, informació, sostenibilitat i aprenentatge.

De l'ampliació i millora del refugi una part estarà dedicada al refugi lliure obert quan el refugi estigui tancat. Quan el refugi està obert té un primer espai que actua de tallavents i una estança que serveix de dormitori, inclús una petita cuina per no utilitzar la gran cuina del refugi.

A la primavera del 2018 es remodelarà la zona dels serveis i es dotarà al refugi de fins a 5 banys amb vàters secs i 4 dutxes amb aigua calenta.

El projecte, obra de l'arquitecte Josep Bunyesc, especialista en construccions de refugis i d'edificis d'alt rendiment energètic, presenta les característiques, com el volum de fusta folrada de xapa i policarbonat que protegeix de les condicions extremes de l'exterior. Tot això recau sobre una base de daus de formigó i unes bigues d'acer galvanitzades ancorades al terreny i els murs interiors són de fusta prefabricats, autoportants i estan folrats de llana d'ovella per al seu aïllament.

Aquesta construcció permet desmuntar-la en cas de ser necessari i que no quedi rastre de l'obra ja que el refugi es troba dins d'un espai protegit; el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.