08:45h. Diumenge, 22 d'Abril de 2018

LA POBLA DE LILLET

Gaudí i el Museu del Ciment, un monument històric

Us convidem a visitar un museu excepcional, a tocar de la Pobla de Lillet però pertanyent al municipi de Castellar de n’Hug i on la figura de Gaudí hi és ben present. Es tracta de l’antiga fàbrica de ciment Asland que va funcionar fins el 1975, després de 60 anys d’activitat. Crònica de Núria Boltà.

Entrada al museu.
Entrada al museu.

La fàbrica Asland es va començar a bastir l’any 1901, sota la iniciativa de diversos grans industrials de l’època, al capdavant dels quals cal destacar la figura d’Eusebi Güell. La conjuminació de tota una sèrie de contactes que Eusebi Güell va saber orquestrar, a banda del seu immens potencial econòmic, va fer realitat que a l’indret conegut com el Clot del Moro hi fos possible l’edificació de la gran fàbrica ja que, ben a prop, es trobaven unes muntanyes de pedra calcària, els magnífics salts d’aigua de les Fonts del Llobregat i unes mines de carbó a la serra de Catllaràs, els tres elements indispensables per a la posada en marxa del gegantí complex industrial.

La façana principal, perfectament observable des de la carretera, recorda la forma d’una cascada d’aigua degut a la intenció d’aprofitar la mateixa orografia de la zona per a optimitzar els diferents processos de fabricació, a partir de la matèria primera. Les característiques del nou material, el ciment Portland, obria noves possibilitats de cara a la construcció. L’arquitecte i constructor Rafael Gustavino, n’era un ferm defensor. Els seus consells van convèncer Güell per tirar endavant el complex que va ser inaugurat el 25 de juliol de l’any 1904.

Es va haver de construir una línia ferroviària que arribés a la fàbrica per al transport i distribució del material, així com un telefèric que portava el carbó de la serra de Catllaràs fins la part alta de la Pobla. Tot el complex és d’inspiració modernista i fou Antoni Gaudí qui va projectar la fàbrica, la casa dels Güell i el xalet destinat a allotjar els enginyers, aquest, a la serra de Catllaràs. També va ser l’artífex del disseny dels Jardins Artigas que es poden visitar, si es desitja, amb una entrada que integra un recorregut de 3 kms amb el petit tren del ciment i la fàbrica.

Aquest excepcional complex industrial que no solament abasta el que foren les instal·lacions de la fàbrica sinó tot el seu entorn, va ser declarat Bé d’Interès Nacional en la categoria de monument històric, l’any 2005. 

Núria Boltà