El sector turístic de les Valls d’Àneu celebra l’anunci d'inversions a la carretera de la Bonaigua

El Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu qualifica l’anunci de la Generalitat de millora de la carretera de la Bonaigua com “una gran notícia” que permetria als hostalers allargar la temporada d’hivern i doblar l’ocupació.

bonaigua_carretera
photo_camera La Generalitat ha anunciat inversions a la C-28 al port de la Bonaigua.

El fet que l’accés més ràpid a Baqueira des de les grans ciutats sigui per les Valls d’Àneu i la intenció de l’estació de millorar l’accés per la banda de la Peülla ofereix una oportunitat d’or per a la dinamització econòmica de la zona. El president del Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu, Carlos Cortina, ha qualificat de “gran notícia” l’anunci de millores al port de la Bonaigua (ampliació i dispositius que en garanteixin la seguretat) “és una gran oportunitat per les Valls d’Àneu, que ens permetria doblar l’ocupació turística hivernal i consolidar-nos com a destinació turística de neu”.  

Segons ha anunciat la Generalitat als alcaldes de la zona, la previsió és invertir a l’estiu 1,5 milions d’euros a la instal·lació a la C-28 al port de la Bonaigua de dispositius antiallaus, paravent i una visera en 1 quilòmetre del Comial de Sorpe i 8 milions d’euros, repartits en tres anys des del 2017 fins al 2019, per fer més segura la part de la carretera C-28 des del Cap del Port de la Bonaigua fins a Tredòs a Naut Aran, que consistirà a ampliar de cinc a set metres la carretera per reduir així la perillositat del revolt del Tonyon a Naut Aran.

Les Valls d’Àneu, territori que inclou els municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i la Guingueta, tenen al seu territori les estacions de Baqueira Beret (amb un 25% de pistes al Pallars) i Espot Esquí. Cortina ha recordat que l’accés més ràpid a Baqueira des de les grans ciutats, com ara Barcelona, és per les Valls d’Àneu. “Actualment ja som una destinació turística de neu ja que al nostre territori hi ha l’estació d’Espot però el fet de no tenir un accés garantit a Baqueira perquè una nevada pot comportar el tancament de la carretera de la Bonaigua no ens permet consolidar-nos”.

A tot això cal afegir-hi el projecte de l’estació Baqueira Beret, gran motor econòmic de la zona, d’un centre d’acollida a la Peülla i un nou telecadira que milloraria encara més l’accés a l’estació des de les Valls d’Àneu. “Totes aquestes variables ens permetrien duplicar l’ocupació hivernal, del 20% al 40% com a mínim, fer els negocis hostalers més rentables i recuperar inversions més ràpidament. Això a la vegada pot contribuir a animar nous negocis relacionats amb el turisme de neu, el que contribuiria a la dinamització econòmica de les Valls d’Àneu, objectiu que persegueix el Consorci des de fa anys.”

Valls d’Àneu, destinació de turisme familiar

Les Valls d’Àneu, territori limítrof amb França, fou catalogada el 2013 com la primera destinació de Turisme familiar de l’interior de Catalunya en aconseguir la certificació per part de l’Agència Catalana de Turisme, que fins aleshores només tenien tretze destinacions del litoral català.

Ofereixen excursions per a tots els nivells per la pràctica de l’esquí de muntanya, a més del circuït senyalitzat de Muntanyó, situat a Baqueira Beret. Actualment és possible arribar en taxi fins al Llac de Sant Maurici, d’on s’inicien nombroses excursions com les que donen accés al refugi Josep Maria Blanc, obert durant aquestes festes i situat a gairebé 2.400 metres d’alçada, ja en ple Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. A més, els refugis de Pla de la Font, prop del petit poble de Jou, el de Gerdar, a la carretera de la Bonaigua i del Fornet, a la vall que condueix a Montgarri, estaran oberts per servir de suport a les sortides amb raquetes de neu.

Natura i patrimoni: Parc Nacional d’Aigüestortes, Parc Natural de l’Alt Pirineu, romànic, esports d’aventura i tradicions mil·lenàries

Situades a la capçalera alta de la Noguera Pallaresa, en la zona més septentrional del Pallars Sobirà, i limitant al nord amb el departament francès de l’Ariège, a l’oest amb la Val d’Aran, connectada des del 1922 per la carretera del Port de la Bonaigua, i la Vall de Boí, a l’est amb la Vall de Cardós i al sud amb Llavorsí, les Valls d’Àneu són una subcomarca ben delimitada i amb una forta personalitat històrica pròpia, com ho testimonien el Llibre de Privilegis i Ordinacions, del s. XIII-XV, o el Capbreu de les Valls d’Àneu de 1669. Des del punt de vista turístic les Valls d’Àneu ofereixen al visitant un ventall de possibilitats gairebé inesgotables: des d’esports d’aventura i d’hivern, passant per l’excursionisme o les simples passejades, en el marc del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i pels seus entorns, inclosos al Parc Natural de l’Alt Pirineu, fins a les rutes del romànic, l’Ecomuseu o la gastronomia autòctona, en un marc incomparable on els pobles encara mantenen l’encant d’una tradició mil·lenària, agrícola i ramadera, forjada amb pedra, fusta i llosa sense haver renunciat al progrés i la tecnologia.