PATRIMONI

La UNESCO reconeix la Conca de Tremp-Montsec com a Geoparc Mundial

L’acord s’ha produït aquest matí i a les cinc de la tarda hi ha convocada una roda de premsa per explicar tots els detalls del contingut de la resolució aprovada. L'Ajuntament de Tremp i el Geoparc han organitzat un acte popular al Passeig Pompeu Fabra

Congost de Mont-rebei:serradelmontsec.cat 2
photo_camera Congost de Mont-rebei/serradelmontsec.cat

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha acordat aquest migdia incloure dins la seva xarxa de Geoparcs Mundials, la zona de la Conca de Tremp-Montsec. El de la Conca de Tremp-Montsec es converteix, d’aquesta manera, en el segon Geoparc del territori català, on actualment hi ha el de la Catalunya Central, i en el 12è en l’estat espanyol. L'Ajuntament de Tremp ha organitzat un berenar popular, a les cinc de la tarda, al Passeig Pompeu Fabra. A aquesta hora és previst que tingui lloc una roda de premsa on es donaran a conèixer tots els detalls de la resolució aprovada aquest migdia per la junta de la UNESCO

Geoparc UNESCO

(Cartell de convocatòria de l'Ajuntament de Tremp)

Amb més de 2.000 Km², el Geoparc Conca de Tremp-Montsec està integrat per 19 municipis; tots els 14 del Pallars Jussà, 3 de la Noguera -Àger, Camarasa i Vilanova de Meià-, Baix Pallars, del Pallars Sobirà i Coll de Nargó, a l’Alt Urgell.

Les poblacions que formen part del projecte Geoparc tenen clar que aquesta distinció serà un revulsiu per al conjunt d’aquest territori, ja que permetrà atraure més visitants que vulguin conèixer el seu important patrimoni, tant científics com turistes.

Els Geoparcs Mundials de la UNESCO són territoris de gran riquesa geològica reconeguda a nivell internacional, que compten també amb un important patrimoni natural, històric i cultural, i que són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible. Actualment al món hi ha 127 Geoparcs en 35 països diferents.

Patrimoni de la Conca de Tremp Montsec

El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, amb més de 2.000 Km², està integrat per 19 municipis de 4 comarques: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.

Aquesta zona disposa d’elements que ajuden a explicar els orígens d’aquest indret i l’evolució de la vida a la Terra. És per això que el territori ha estat font de recerca per a moltes empreses, universitats i institucions de diferents branques de les Ciències de la Terra durant els darrers 60 anys.

En aquest sentit, per exemple, aquí van viure els últims dinosaures d’Europa. Des dels anys 50 els investigadors han descobert jaciments i milers de restes fòssils, que han permès conèixer millor el final de l’era dels dinosaures al nostre continent.

D’altra banda, aquesta zona està formada per muntanyes, rius i congosts, com els de Mont-rebei, Collegats i Terradets. A més de suposar una gran riquesa natural, també permeten explicar els orígens de les estructures que van formar els Pirineus.

El territori també és ric pel que fa a patrimoni miner. En aprofitament del recurs hidràulic, disposa de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya (a Capdella), que va provocar una forta transformació social a la Vall Fosca. Així mateix, hi ha un passat miner relacionat amb l’obtenció de sal, calç, ciment, carbó, ferro, plom, zinc, coure i, fins i tot, urani.

La zona també disposa d’un cel fosc d’una qualitat excepcional, reconegut com destinació turística i reserva Starlight, que pot contemplar-se des del Parc Astronòmic Montsec.

Cal destacar també la seva gran riquesa arqueològica, que mostra l’ocupació humana durant la prehistòria, l’època dels romans i l’edat mitjana; i arquitectònica, amb tresors com el Castell de Mur i de Llordà, entre d’altres.

D’altra banda, aquesta regió disposa del document escrit més antic en llengua catalana. Les festes de la zona (les falles o els raiers), així com la gastronomia, els productes típics de la terra i les varietats locals, com l’ovella Xisqueta, són altres reclams culturals que fan que aquest territori sigui vist com a molt autèntic, perquè han sabut conservar la seva tradició.

Sobre l’Associació Geoparc Conca de Tremp - Montsec

L’òrgan de gestió del projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els ajuntaments del Pallars Jussà; així com els municipis d’Àger, Camarassa i Vilanova de Meià (a la Noguera); Baix Pallars (al Pallars Sobirà); i Coll de Nargó (a l’Alt Urgell). També en són membres els Consells Comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.

L’Associació compta també amb el suport d’altres entitats, com el Comitè Espanyol de Geoparcs, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Barcelona.

El projecte Geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al CST Pirineus del ICGC, la seu administrativa situada a l’Ajuntament de Tremp i el Centre de Visitants, l’Epicentre, com a punt neuràlgic d’informació turística i espai de benvinguda als visitants.