Endesa inicia el buidatge del Canal de Gavet i preveu rescatar uns 1.400 peixos del conducte

L'actuació durarà cinc setmanes i comportarà l'aturada de la central hidroelèctrica de Talarn

Tres persones rastrejant el canal de Gavet per extreure els peixos que hi ha. Imatge del 23 d'octubre del 2017. (horitzontal)
photo_camera Tres persones rastrejant el canal de Gavet per extreure els peixos que hi ha. Foto: Marta Lluvich

La companyia Endesa ha iniciat aquest dilluns el buidatge del Canal de Gavet, al Pallars Jussà. Es tracta d'una actuació que es realitza cada dos anys amb l'objectiu de realitzar-hi tasques de manteniment i neteja. Però, abans de buidar completament el canal, és necessari rescatar la fauna piscícola i altres especies que habiten en aquest ecosistema. Una empresa especialitzada, en col·laboració dels Agents Rurals i la Societat de Pescadors, han recorregut el canal a peu per intentar treure tots els peixos, per posteriorment alliberar-los al riu Noguera Pallaresa. Les previsions són que s'extreguin uns 1.400 peixos, la majoria truita autòctona. Aquesta xifra és la que es va comptabilitzar fa dos anys durant les tasques de neteja. Aquesta actuació durarà cinc setmanes i comportarà l'aturada de la central hidroelèctrica de Talarn, que es troba aigües amunt, i la de Gavet i Terradets que es troben aigües avall.

L'operació de rescat s'ha fet a peu i mitjançant l'ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres.

Així, un equip de tècnics, proveïts de l'equip de pesca, salabres i galledes, recorren la el canal des de la sortida de turbines fins a l'entrada al sifó per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls. De manera simultània, una altra parella de tècnics van recórrer la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per l'extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats.

En concret, es millorarà el revestiment de formigó en dos trams; un de 300 metres i l'altre de 125. A més es netejarà el fons de les herbes i algues que hi creixen en els dos anys en què el canal es troba operatiu.

La funció principal del canal de Gavet és produir energia elèctrica però també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s'utilitza com a canal de reg per a l'explotació agrícola de la zona. 

El canal de Gavet va entrar en servei l'any 1923 i des de llavors recull l'aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, des d'on es generen fins a 23 MW de potència elèctrica.

Aquesta conducció té la capacitat de transportar fins a 60 metres cúbics per segon d'aigua, té una longitud total de 8,2 quilòmetres i salva obstacles com l'encreuament amb el riu Gavet, mitjançant un sifó construït per dues canonades de 300 metres de longitud i de 3,6 metres de diàmetre cadascuna, així com els barrancs del Vicari i la Teulera.