14:45h. Diumenge, 23 Juliol de 2017

Ampliació al refugi de Colomina amb panells prefabricats de fusta

La tècnica utilitzada és la mateixa del 1917 i ha variat el sistema de transport dels materials i l'eficiència energètica de l'edifici

Dos operaris treballant al refugi de Colomina.
Dos operaris treballant al refugi de Colomina.

Coincidint amb el centenari de la construcció del refugi de Colomina (Pallars Jussà), des d'on un enginyer suís dirigia el que va significar la primera gran obra hidroelèctrica de l'Estat, s'hi estan realitzant aquests dies les obres d'ampliació. Aquesta rehabilitació i millora suposarà guanyar en comoditat i espai (uns 80 metres quadrats en dues plantes). L'ampliació es fa amb panells prefabricats de fusta procedent dels boscos de la zona. Es tracta del mateix sistema que es va utilitzar l'any 1917 a base de planxes de fusta prefabricades i caragolades. L'arquitecte, Josep Bunyesc, ha explicat que el que sí que ha canviat és el sistema de transport; el que ara fan amb helicòpter dècades enrere segurament ho van fer amb animals. Aquest nou sistema constructiu permetrà que la part ampliada, i de retruc la resta de l'edifici, estigui en zona de confort pràcticament tot l'any sense cap altra energia exterior que el sol que li toca.

foto_3211903

El refugi de Colomina està situat a 2.395 metres d'altitud i la climatologia extrema de la zona fa que durant gran part de l'any no s'hi pugui treballar donat que la neu ho impedeix. L'avantatge d'aquest sistema constructiu amb fusta és que tot s'ha construït al taller de Fustes Sebastia de Rialp (Pallars Sobirà) especialitzada en solucions estructurals de fusta i en l'edificació prefabricada de baix consum energètic en uns dos mesos. El muntatge ja s'ha finalitzat aquest dimecres i en dues setmanes estarà llest tota la resta. D'haver utilitzat els sistemes convencionals aquesta obra s'hauria perllongat entre 1,5 i 2 anys.

Aquesta ampliació, amb finestrals que permetran contemplar el paisatge mentre s'està a dins del refugi, és de baix consum energètic. Permet estar en zona de confort als usuaris sense cap altra energia exterior que el sol que li toca. 

Josep Bunyesc, l'arquitecte responsable de l'obra, ha explicat que l'actuació suposarà un notable augment del confort, tant dels usuaris com dels guardes, ampliant l'espai de la cuina i menjador. El nombre de dutxes i lavabos també s'amplia per adequar-lo a les necessitats reals del refugi Colomina, que havien quedat desfasades. Finalment es reformarà l'escala interior per tal de millorar les condicions d'ús i de seguretat dels excursionistes. La data d'obertura prevista és el 10 de juny.

Aquest sistema constructiu permet desmuntar l'edifici, en cas de necessitat, i que l'entorn quedi en perfecte estat i sense cap senyal d'haver-hi hagut una construcció.

El refugi Colomina està situat a la capçalera de la Vall Fosca, a la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La darrera ampliació va ser l'any 2011, que consistí en la construcció d'un annex que a l'estiu funciona com a zona de motxilles i que en absència de guarda es converteix en el refugi lliure.