17:13h. Dissabte, 21 d'Abril de 2018

La Pampa del Caucas, una planta invasora i perillosa a la ribera del Segre

La pampa del Caucas, belleraca gegant o julivert gegant, és una planta de la família de les apiàcies originària del Caucas que per culpa del seu ús com a planta ornamental al centre i nord d’Europa s’ha anat escampant en ambients naturals.

Pampa del Caucas o Belleraca gegant (Heracleum mantegazzianum)
Pampa del Caucas o Belleraca gegant (Heracleum mantegazzianum)

La pampa del Caucas, belleraca gegant o julivert gegant,  és una planta de la família de les apiàcies originària del Caucas que per culpa del seu ús com a planta ornamental al centre i nord d’Europa s’ha anat escampant en ambients naturals.

Com a qualsevol planta invasora té efectes negatius sobre el medi natural i l’agricultura però, en aquest cas, s’han d’afegir els efectes perillosos sobre la salut humana. La pampa del Caucas conté una substància tòxica (fotocumarina) que reacciona amb la llum del sol i ocasiona lesions de diversa gravetat en aquelles parts del cos que han estat en contacte amb la saba de la planta.

A la Cerdanya sota administració espanyola es va localitzar per primera vegada el 2013 i, encara que la seva presència és escassa, des del 2016 es controla per tal de poder gestionar el problema abans que sigui massa tard. Així, Tallers de Cerdanya i el Consell Comarcal de la Cerdanya treballen junts per impedir la seva propagació. És important la col·laboració ciutadana per localitzar-la, per a la qual cosa només cal informar de la seva localització al Consell Comarcal (natura@cerdanya.org). No s’ha de tocar ni tallar. En cas de contacte, renteu-vos la zona exposada i durant tres dies protegiu-la del sol. Si patiu esquitxades als ulls o us apareixen taques o butllofes aneu urgentment a l’hospital.

No s’ha de confondre amb altres plantes de la família de les apiàcies, com la belleraca pirinenca, que poblen les nostres riberes, que poden ser d’una mida considerable i que són totalment inofensives.

Belleraca pirinenca (Heracleum sphondylium L. subsp. Pyrenaicum)

La pampa del Caucas és una planta molt gran, la tija que porta les flors pot fer de tres a quatre metres d’alçada, encara que a Cerdanya no s’han trobat exemplars tan gran, les seves fulles són molt grans i de dibuix molt retallat i punxegut, aquestes poden fer de joves més d’un metre de llargada.

       

Per saber-ne més recomanem l’article “Invasió Subtil. La belleraca gegant” que l’ambientòloga Maria Bover va publicar al núm. 67 de la revista Colors de la Fundació ADIS (http://www.fundacioadis.org/colors67.pdf).