07:51h. Dijous, 26 d'Abril de 2018

Èxit en els avistaments guiats d'óssos a Tavascan

En tres expedicions els clients de l'empresa Piros Explorer han pogut observar 5 óssos diferents

Exemplar d'ós caminant molt tranquil per les muntanyes de Tavascan, al Pallars Sobirà.
Exemplar d'ós caminant molt tranquil per les muntanyes de Tavascan, al Pallars Sobirà.

A la zona de l'Alt Pirineu actualment hi ha una població d'entre 35 i 40 exemplars d'óssos. Aquests habiten en una superfície de més de 5.000 quilòmetres quadrats de muntanyes dels Pirineus, fet que fa difícil els seus avistaments. L'empresa Piros Explorer, amb seu a Tavascan, organitza expedicions a la muntanya amb el principal objectiu de poder veure óssos. En les tres expedicions que ha realitzat aquest 2017 els clients han pogut observar fins a 5 óssos. L'èxit d'aquesta empresa rau en la preparació prèvia, segons explica el seu responsable Ieltxu Azkarate. L'èxit dels avistaments es deu, en gran part, a les moltes hores que passa el guia a la muntanya caminant per l'hàbitat de l'ós i escollint els llocs més idonis i amb més seguretat per l'observació de l'animal amb els clients.

Equips de rastreig de l'empresa pugen dies abans a la muntanya per preparar l'expedició i, el dia de la sortida amb els client, els guien per les zones on se l'ha vist, segueixen el seu rastre per a preparar posteriorment els punts d'espera, munten el campament i des de la distància esperen la seua aparició. Durant la nit, són els equips de fototrampeig els que vigilen.

foto_3229575

El guia passa pràcticament més dies a la muntanya fent rastreig de les zones més freqüentades per l'ós que dies fa expedicions, d'aquí que es conegui pam a pam les muntanyes de la zona de Tavascan, dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu, i pugui portar als clients als millors observatoris d'ós.

Azkarate, explica que els rastres que deixa l'ós al seu pas, representen per a la seua cerca la millor de les ajudes, ja que indiquen si la zona és calenta en aquell moment i afegeix que quan trobem una petjada o un excrement, calculem el temps transcorregut i intentem esbrinar els seus pròxims moviments.

El mètode de treball és el següent: una vegada localitzada la zona, munten el campament en altura, perquè l'olor de les persones no sigui captada en el fons de les valls ni en els vessants on podria aparèixer l'animal. La zona escollida és on els clients tindran més bona visió de l'indret per on sortirà l'animal i amb més seguretat. Amb l'ajuda de prismàtics i telescopis la gent es podrà situar a una gran distància de l'animal i no interferir en la seva rutina i a la vegada controlar una zona més gran de territori.

Azkarate deixa clar que les sortides es fan per conèixer l'hàbitat de l'ós màxim respecte cap a l'animal.

Aquestes sortides no les pot realitzar qualsevol guia i per fer-les es necessita uns permisos especials que exigeixen un comportament estricte de no molestar en cap cas als animals. Les expedicions de Piros Explores compta amb el suport i l'aprovació del Parc Natural de l'Alt Pirineu.