21.05.2018 |
Viure als Pirineus

Els Bombers de la Generalitat han realitzat aquest any 781 rescats de muntanya

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és una de les zones on s’han produït més rescats de muntanya

Foto d’un rescat de muntanya realitzat per Bombers de la Generalitat. Foto: Bombers de la Generalitat
Foto d’un rescat de muntanya realitzat per Bombers de la Generalitat. Foto: Bombers de la Generalitat
Els Bombers de la Generalitat han realitzat aquest any 781 rescats de muntanya

Els Bombers de la Generalitat han realitzat aquest any 2017 un total de 1.362 serveis a l’entorn natural, dels quals 781 són rescats de muntanya. D’aquests 781 rescats, 54 s’han produït a la comarca del Pallars Sobirà. La resta de serveis corresponen a recerca de persones perdudes (424), recerca al medi marítim (96), recerca i rescats en el medi fluvial (55) i recerca de i rescats en coves i pous (6).

Les dades de Bombers de la Generalitat posen de manifest que el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és una de les zones on s’han produït més rescats de muntanya. Els municipis pròxims a aquest espai protegit es distribueixen els rescats de la següent manera: 30 a Naut Aran, 23 Vielha e Mijaran (Aran), 18 a Espot (Pallars Sobirà) i 14 a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). Al municipi de Sant Esteve de la Sarga, (Pallars Jussà), per on s’accedeix al Congost de Mont-rebei, s’hi han realitzat un total de 13 rescats.

Pont de la Puríssima

El 2016 va ser l’any amb més serveis dels darrers 10 anys, amb un total de 1.410. Amb la davallada de les temperatures i l'arribada del cap de setmana i dels dies del Pont de la Puríssima, en què és previsible una major afluència de persones a la muntanya, els Bombers de la Generalitat fan una crida a extremar les mesures de seguretat per evitar incendis a la llar i accidents en l'àmbit natural.

Els Bombers han reiterat que és molt important, en primer lloc, informar-se de la predicció meteorològica, que a més de fred, indiquen vent i neu en diferents zones del país i aconsellen renunciar a l'activitat prevista si les previsions són dolentes. Aconsellen també, en cas de travesses entre refugis, avisar al lloc de destí i en cas de canviar la ruta i no anar-hi, notificar-ho. Des dels Bombers indiquen que planificar la sortida és molt important, igual que portar material adequat.

El novembre de 2017, els Bombers de la Generalitat han treballat en 493 incendis en habitatges i edificis amb diferents nivells d'afectació. Aquesta és la xifra més alta dels darrers anys. Per aquest motiu, s'han d'extremar les precaucions de seguretat per evitar incendis d'habitatge, així com conèixer quina és la millor actuació per disminuir el risc i augmentar l'autoprotecció.

Els Bombers aconsellen no sobrecarregar endolls amb estufes elèctriques o calefactors i netejar la llar de foc una vegada a l'any per minimitzar riscos.

Comentarios