07:17h. Dissabte, 24 Març de 2018

Ara pugen els rius


El Segre al seu pas per la Seu d'Urgell ha superat els 45 metres cúbics per segon i els 75 a Organyà

El Segre al seu pas per Organyà
El Segre al seu pas per Organyà

La pujada de les temperatures i la pluja caiguda a les darreres hores al Pirineu ha ajudat a desfer part de la neu acumulada arran del temporal del passat dimecres. El seu efecte s'ha començat a notar a les capçaleres dels rius i un exemple ha estat l'increment del cabal del Segre al seu pas per la Seu d'Urgell, que aquest divendres ha registrat una punta de més de 45 metres cúbics per segon, quan de mitjana al mes de març en porta poc menys d'onze, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Aigües avall, a Organyà, el cabal era de 75 metres cúbics per segon, 55 més dels que porta de mitjana al març. De cara als propers dies, la tendència és que continuïn creixent, ja que les temperatures seran més altes que els darrers dies i es preveuen noves precipitacions en forma de pluja.
Les puntes de cabal del Segre registrades aquest divendres al seu pas per l'Alt Urgell han estat les més altes d'aquest 2018. En canvi, al riu Valira baixaven 17 metres cúbics per segon, xifra inferior a la del passat 21 de gener, quan es va arribar als 28. La mitjana del mes de març se situa en els 3,56 metres cúbics per segon.

A l'Alta Ribagorça també s'han registrat increments importants en el cabal del riu Noguera Ribagorçana, que ha tingut una punta de 38 metres cúbics per segon al seu pas pel Pont de Suert, quan la mitjana al març no arriba als 11. Al Pont de Montanyana, a la Ribagorça aragonesa, el mateix riu ha arribat als 47 metres cúbics.