09:06h. Diumenge, 18 Març de 2018

Alliberat un trencalòs després de ser recuperat al Centre de Fauna de Vallcalent

L'animal es va trobar coix a la vora d'un afluent del Noguera Ribagorçana, a la Vall de Boí, el passat 11 de desembre

El trencalòs porta un xip emissor de senyals de GPS
El trencalòs porta un xip emissor de senyals de GPS

Un trencalòs (Gypaetus barbatus) recuperat al Centre de Fauna de Vallcalent de la Generalitat ha estat alliberat a la natura després d'un tractament de prop de tres setmanes. L'animal va arribar al centre el passat 11 de desembre per mitjà dels Agents Rurals, que van rebre un avís d'un ciutadà des de Barruera (Vall de Boí). L'animal es va localitzar moll i prim a la vora del riu Noguera del Tor, i presentava hematomes i petites lesions a una pota que li provocaven una lleugera coixesa. Divendres, un cop curat de les ferides i tractat amb antiinflamatoris i analgèsics, es va retornar a la natura.

Per tal de fer un seguiment de l'animal i conèixer la seva adaptació al medi, els tècnics li van  col·locar un xip emissor GPS. D'aquesta manera es poden detectar problemes de conservació d'aquesta espècie, que és indicadora de la salut de la biodiversitat dels Pirineus.

La recuperació de l'animal ha estat possible gràcies a la col·laboració del centre amb altres entitats com Forestal Catalana, la Fundació Vulture Conservation Foundation,  tècnics de seguiment de l'espècie del Govern d'Aragó, de Societat Aragonesa de Gestió Agroambiental (SARGA), i de TRAGSA.