Llibres

Espunyes presenta el seu darrer llibre sobre la toponímia de Peramola

L'escriptor Josep Espunyes presenta aquest dissabte, dia 23 de setembre, el seu darrer llibre titulat Municipi de Peramola. Toponímia. L'acte de presentació es farà a dos quarts de set de la tarda (18:30 hores) al Casino de Peramola i comptarà amb la presència de l'alcaldessa Gemma Orrit, del diputat Antoni Navinés i del professor Albert Turull

V_solapa_PERAMOLA
photo_camera La portada del llibre de Josep Espunyes

El llibre ha estat publicat per Edicions Salòria i ha comptat amb el suport de la Diputació de Lleida i de l'ajuntament de Peramola. Es tracta d'un treball inèdit i exhaustiu que l'autor ha dut a terme durant els darrers dos anys amb l'objectiu de deixar constància de la gran riquesa lingüística dels topònims de la zona.

Tal i com explica el mateix Espunyes, "abans de la dominació romana, de parla llatina, al Pirineu hi havia pobles que tenien parlars d’origen bascoide. Després dels romans s’hi instal·laren pobles germànics, com ara els gots i els francs, de llengua germànica. D’aquesta relació entre el territori i el substrat dels successius parlars dels seus habitants —bascoide, llatí i germànic—, en van néixer els noms de lloc, o topònims, que descriuen el paisatge que ens envolta d’una manera ben senzilla i també, de vegades, especialment suggeridora".

La toponímia, com assenyala el geògraf i escriptor Joan Tort i Donada, té «la peculiar virtut de reflectir una cosa tan subtil, i alhora tan intangible, com l’esperit de la terra i de la seva gent.»

Josep Espunyes (Peramola, 1942)

Escriptor i lingüista. Entre altres obres ha publicat: Temps de manobre (1977), finalista al premi Carles Riba el 1970, De l’Evangeli segons sant Lluc (1977), primer accèssit a les Festes Pompeu Fabra el 1972, En Calçons (1984), Notes mínimes d’un paisatge (1987), Pa d’àngel (1991), premi Les Talúries el 1990, Alt Urgell, plany i passió (1996), Racó de calaix (1999), Segrada (2001), premi Valeri Serra i Boldú el 2000, Dites, locucions i frases fetes (2007), Lluís Escaler. Morir per Catalunya (2008), Alt Urgell. Motarrots, fets, llegendes (2011), Obra poètica (2012) i Piulades de cultura popular (2016).