01:19h. Dijous, 14 Desembre de 2017

El restaurant Fogony, de Sort, manté per tretzè any consecutiu l'Estrella Michelin

El Fogony, amb la xef Zaraida Cotonat al capdavant, és la principal referència gastronòmica a l’Alt Pirineu

Una imatge del Restaurant Fogony de Sort: Foto: Restaurant Fogony
Una imatge del Restaurant Fogony de Sort: Foto: Restaurant Fogony

El repartiment d’Estrelles Michelin per al 2018, que va tenir lloc ahir a la nit a Santa Cruz de Tenerife, va mantenir per tretzè any consecutiu la distinció al restaurant Fogony, de Sort. El restaurant pallarès es mantè així com l’establiment de referència gastronòmica a tot l’Alt Pirineu, essent l’únic del nostre territori que disposa actualment d’aquest prestigiós reconeixement.

El Fogony, un resultat excepcional amb productes de quilòmetre zero

L’equip del Fogony és format per  Zaraida Cotonat com a xef als fogons, José Antonio Rodríguez a la sala i el seu fill Pep Rodríguez, sortit de l’escola d’hostaleria. El resultat és excepcionali, en bona part gràcies a l’acurada selecció dels ingredients, molt sovint produïts per ells mateixos. L’afinitat amb el moviment Slow Food s’ha concretat amb la creació d’un menú Km0, que conjuga la qualitat dels plats clàssics a preus força ajustats. Són especialment recomanables els canalons de pollastre de la Torre d’Erbull, beixamel i ametlles d’Àger o amb una crema de patata de Llessui, ou ecològic i oli de tòfona natural. Els segons passen per les espatlletes de conill confitades i dos alliolis, o bé amb el braó de xai ecològic, formatge de la Peça d’Altron i codonyat de la casa, per acabar amb un bon flam d’ou ecològic, llet de Sort, préssec i nata.

Els pronòstics es compleixen a Barcelona

Els pronòstics es van complir i la ciutat de Barcelona va obtenir ahir un bon grapat d’Estrelles Michelin.  L'ABaC, el restaurant del xef Jordi Cruz, ha fet aquest any bons els pronòstics i ha entrat en el selecte grup de triestrellats per la guia Michelin. Barcelona ha sumat també dos nous restaurants distingits amb dues estrelles: el Dos Cielos -dels germans Sergio i Javier Torres- i el Disfrutar, dels excaps de cuina del Bulli Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas.

A més, la nova proposta del xef Albert Adrià, l'Enigma, s'ha estrenat amb la primera estrella de la prestigiosa guia vermella, així com el restaurant del Castell de Peralada i el Caelis, de Romain Fornell.

Altres guardonats amb la Guia vermella

La guia Michelin per a Espanya i Portugal 2018 ha coronat també un nou restaurant de tres estrelles, Aponiente, al Puerto de Santa María (Cadis), del xef Ángel León. Aquests dos nous establiments triestrellats se sumen a El Celler de Can Roca comandat pels germans Roca, el Sant Pau de Carme Ruscalleda, el Quique Dacosta, el Martín Berasategui, el Lasarte, el DiverXo, l'Azurmendi, l'Arzak i l'Akelare, que ja estaven distingits amb tres estrelles. El barceloní Lasarte va aconseguir la tercera l’any passat, convertint-se així en el primer triestrellat de Barcelona, condecoració que a partir d'ara haurà de compartir amb el de Jordi Cruz.