15:19h. Dissabte, 17 Març de 2018

Rebost del Montsec: directes del camp a taula

El Montsec és una terra noble conformada per petits ramaders i agricultors que elaboren productes de primeríssima qualitat, la majoria dels quals es venen directament en el mercat local.

Productes únics, tant de regadiu con de secà, de petites produccions (molt lluny de produccions en cadena i intensificades) i d’una qualitat excepcional: olis, fruits secs, verdures, carn de conill de casa, mel, herbes, etc...

L’agrobotiga Rebost del Montsec, situada al poble de Les Avellanes (a la Noguera Alta, al costat d’Àger), és un punt de trobada d’aquests productes del Montsec. Va començar com un espai on s’hi podia trobar només els productes que produeixen i elaboren la família del Josep (pagesos de tota la vida als quals la gent els hi demanaven poder comprar les verdures, el vi i els conills de casa), i a poc a poc s’ha convertit en un espai de referència de la millor producció local (es dóna prioritat als productors de la zona i a 4 cooperatives que fan una important tasca social) que es pot adquirir directament a la botiga o, ara també, online.

És la única botiga de Les Avellanes i això fa que hagi hagut d’adaptar la seva oferta a la demanda dels veïns del poble però sempre amb la proximitat i qualitat com a criteris de funcionament.

Dels productes familiars de la botiga destaquen l’oli d’oliva (per les seves qualitats d’aroma i gust) i la carn de conill, bàsicament filetejada, per a coure a la planxa, per arrebossar o per fer a la cassola… “També tenim mandonguilles, hamburgueses, pintxos adobats, tot elaborat amb 100% carn de conill de la nostra producció. De l’hort tenim producte de temporada, destacant la mongeta tendra, sobretot en l’època de més calor, ja que el microclima de la zona ens permet tenir mongeta en les setmanes que fa més calor, que són juliol i principis d’agost”, tal i com ens explica el Josep, l’impulsor del Rebost del Montsec, un pagès jove, en constant formació, que estima el seu petit poble i el Montsec.

En vins i caves treballen amb sis cellers de costers del Segre i dos de fora de la zona que tenen segell d’ecològic. És molt buscada la mel que es produeix a la zona (amb romaní, alzina, ametller o farigola), i també altres productes com l’embotit de porc d’Ós de Balaguer, el pa, les coques de samfaina, els panadons, i la coca de sucre de dos forns, un de Les Avellanes i l’altre d’Àger. També tenen formatges de cabra, vaca i ovella. melmelades i salses de tres elaboradors de la zona, així com una gran varietat de sucs ecològics.

Així és el Rebost del Montsec. Sens dubte, una botiga autèntica, allunyada dels comerços massificats i on tots els productes agroalimentaris hi arriben directament dels pagesos i ramaders.

Si teniu oportunitat de visitar el Montsec (us ho recomano!) no perdeu l’ocasió de gaudir dels productes d’una agricultura de tradició mil·lenària que, encara avui en dia, és el fonament d’un territori excepcional i ric en biodiversitat.