21.05.2018 |
Viure als Pirineus

La mongeta de Bossòst viatja a la Xina

Les localitats araneses de Vielha, Bossòst i Garòs acullen aquest cap de setmana (30 i 31 d'octubre i 1 de novembre) la IV edició de la tradicional festa gastronòmica ERA MONGETADA. La capital de la Val d’Aran s’incorpora aquest any com a localitat protagonista d’un esdeveniment que estudia celebrar-se a Pequín el 2016.

Un productor xinès a la seva plantació de mogeta de Bossòst, propietat del cuiner Max Levy.
Un productor xinès a la seva plantació de mogeta de Bossòst, propietat del cuiner Max Levy.
La mongeta de Bossòst viatja a la Xina

La IV edició de la festa gastronòmica tradicional Era Mongetada, que se celebrarà a la Val d’Aran aquest cap de setmana (30, 31 d’octubre i 1 de novembre) fa aquest any un pas més cap a la seva projecció internacional posant la seva mirada a la Xina. De fet, la mongeta de Bossòst ja s’ha plantat a la Xina, on es conreen 3.000 metres quadrats d’aquesta varietat i ha arribat a la gastronomia xinesa gràcies a la participació de prestigiosos cuiners internacionals en anteriors edicions de l’Era Mongetada.

A més del camp, la mongeta està present en alguns plats de restaurants de Pequin i Hong Kong i al restaurant ‘Migas’ de la capital xinesa. Allà, el cuiner Aitor Olabegoya, un dels promotors de l’esdeveniment, l’ha introduït als seus plats. Olabegoya, que ha introduït la mongeta de Bossòst als àpats de la Xina, ha estat reconegut com a millor cuiner espanyol al país asiàtic durant tres anys seguits (2013, 2014 i 2015).

Era Mongetada 2015, organitzada pel Gremi d’Ostalaria dera Val d’Aran, amb la col·laboració dels ajuntaments de Garòs, Bossòst i Vielha, tindrà com a cuiners convidats a Kin Hong del ‘Taco Bar’ de Pequin, Sacha Hormaechea del restaurant Sacha de Madrid i cuiners del Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran, encapçalats per Alex España, Marc Nus i Marcos Pedrós. Gràcies a aquest ressò internacional, els organitzadors valoren la possibilitat d’organitzar una Era Mongetada el 2016 a Pequín.
 
La Mongeta de Bossòst, recuperada després de 200 anys

La Mongeta de Bossòst va rebre el 2014 l’homologació comercial per part del Ministeri d’Agricultura. Després d’un llarg procés d’investigació i recuperació d’una varietat desapareguda fa més de 200 anys, la Mongeta de Bossòst té el reconeixement de “Varietat Comercial”. Els experts la consideren una de les millors mongetes blanques perquè té poca pell, és mantegosa i té un gust semblant als fruits secs. Un del seus valors afegits és que tota la producció, des de la recol·lecció fins a la elaboració, es fa de forma totalment artesanal.

La gastronomia serà un dels eixos centrals de l’Era Mongetada 2015. Al ‘show-cooking gastronòmic’, els cuiners convidats i els aranesos elaboraran un menú basat en la mongeta de Bossòst. Pels més petits, també hi haurà un menú especial i s’organitzaran activitats d’animació. Durant els tres dies de la festa, es duran a terme altres actes, com el ‘Sopar Solidari’, ‘Dinar del Pagès’ i la ‘Nit de Pintxos’.

PROGRAMA D'ACTES D'ERA MONGETADA:

Divendres 30 d'octubre

A Vielha a partir de les 20h _ Recepció amb Copa de Cava davant de l’Oficina del Gremi d’Ostalaria dera Val d’Aran, que donarà pas al “Sopar Solidari“ a càrrec dels cuiners del Gremi en benefici del Casal dels Infants i Soroptimist Val d’Aran, consistent en diferents plats maridats amb Vins Torres, Caves Gramona i Cerveses San Miguel. Per finalitzar Taller de Gin Tonic i Concert Acústic d’Alide Sans, jove cantautora aranesa.

Preu:50€

Dissabte 31 d'octubre

A Bossòst es faran totes les activitats del matí a l’espai firal del “Ressec de Bersac”.

  • A les 9:00h començarà l’Activitat Ramadera. Descens de tot el bestiar feia Bossòst i preparació del bestiar per a l’hivern.  ACTIVITAT GRATUITA
  • A les 9:00h. Acollida dels Jocs Esportius Agrícoles per equips. La competició començarà a les 10:00h. ACTIVITAT GRATUITA. PREU PER EQUIP MIXT 50€ (4PAX)
  • A les 10:00h. Obertura del Mercat Tradicional, on es podran adquirir productes regionals. Obert durant tot el dia.
  •  
  • A les 10:30h: Inici de les Exhibicions en Fusta a càrrec d’un “aizkolari” i de Stihl, per realitzar una escultura de “Era Mongetada” amb motoserra.
  • A les 11:00h. Visita Cultural guiada per Bossòst i voltants, oferta gratuïtament per Ricard Natura-Cultura
  • A les 11:30h: Arribada dels ramats al recinte firal amb refrigeri per als pagesos i els seus acompanyants.

A les 12: 30h: Obertura del menjador per al “Dinar Pagès“ A les 17: 00h: Fi de l’activitat i tancament del menjador.

Preu: 15€ (anticipada), 18€ (mateix dia)

A les 19: 00h. A la plaça de Garòs es celebrarà la “Nét de Pintxos“ a càrrec de diferents locals del Gremi d’Ostalaria dera Val d’Aran. A les 19: 30h. Concert de música Occitana a càrrec de: Sarabat, grup de música occitana local. I a les 21: 30h serà el torn per a Lou Seriol, provinents de les Valls Occitanes d’Itàlia per tocar en directe a Garòs.

Preu Pintxos: 2’5€

Diumenge 1 de novembre

A Garòs a les 12: 00h. Inici de la demostració del tractament tradicional de la mongeta. Estès, picat, ventada i recollida.

A les 13: 00h. Obertura de l’Espai Gastronòmic amb Show-Cooking dels cuiner convidats Kin Hong i Sacha Hormaechea, juntament amb els cuiners del Gremi (Per 450 persones).

Preu: 25€ (anticipada), 28€ (mateix dia)

Venda d’entrades i inscripcions per a totes les activitats:

  • Oficina del Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran Tel. 973 640 601
  • Punt d’informació d’“Era Mongetada” a Garòs i Bossòst els dies de les activitats.
  • Web: www.eramongetada.org

 
MÉS INFORMACIÓ I PROGRAMACIÓ: http://www.eramongetada.org/

Comentarios