Buscar
05:47h. Divendres, 09 Desembre de 2016

LA SEU, CAPITAL DEL FORMATGE

Més de 100 formatges participaran al 22è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

La fira mil·lenària de la Seu d’Urgell se celebrarà el cap de setmana del dissabte 15 i diumenge 16 d’octubre. La 22a Fira de Formatges Artesans del Pirineu comptarà, novament, amb 45 formatgeries.  

Imatge de la presentació de la Fira de Sant Ermengol de la Seu.
Imatge de la presentació de la Fira de Sant Ermengol de la Seu.

La mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell presenta com a novetat més destacada de l’edició 2016 la celebració de la 1a Fira de Productes Ecològics del Pirineu (PEP). Així ho han anunciat aquest tarda en roda de premsa en la presentació en roda de premsa del programa de la fira d’enguany l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat,Mireia Font, i la responsable de la fira, Montse Ferrer.

L’alcalde urgellenc ha remarcat que “la nostra intenció té un objectiu clar: que la Fira de Sant Ermengol sigui el principal aparador de productes de qualitat del nostre territori, del Pirineu. Per això, ha afegit Batalla, volem que la Fira PEP creixi i sigui un referent, tal i com ja ho és la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, sota el paraigua de la Fira de Sant Ermengol”.

Per la seva part, Mireia Font ha explicat que aquesta Fira de Fira de Productes Ecològics del Pirineu es podran trobar més de 20 parades de productors i comercialitzadors de productes ecològics pirinencs al carrer dels Canonges, al bell mig del centre històric de la Seu d’Urgell. Font també ha remarcat que tots ells tenen el certificat ecològic del producte que elaboren o del producte que tenen a la venda.

Com a activitats paral·lels relacionades amb aquest sector es realitzaran tallers de feltre amb llana Xisqueta; tastets de pomes d’antes (varietats locals de la Ribagorça); taller d’aperitius fets amb productes BIO de proximitat de l’Alt Urgell i Cerdanya; i tastos i degustacions de vins ecològics.

La Fira de Productes Ecològics del Pirineu està organitzada per l’Ajuntament urgellenc amb el suport del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

22a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, novament 45 formatgeries

Segons ha explicat la responsable de la Fira de Sant Ermengol, Montse Ferrer, un total de 45 formatgeries es tornaran a donar cita enguany en la 22a Fira de Formatges Artesans del Pirineu que se celebra a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d'Urgell. D'aquestes 45 formatgeries, 24 són del Pirineu català, 9 del Pirineu basc, 5 del Pirineu aragonès i 6 del Pirineu francès, mentre que el formatgeria convidada és La Cabra Verde, procedent de Coín (Màlaga).

Pel que fa al tipus de llet, 26 formatges són elaborats amb llet d'ovella, 20 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca. Aquests, segons el tractament de la llet, 41 són de llet crua; 8 de llet pasteuritzada; 32 elaborats amb llet del propi pastor i 15 amb llet d’altres procedències. Com a novetat d’enguany, la fira de formatgers artesans del Pirineu presenta un nou pictograma que indica els 5 formatges ecològics que es podran trobar en aquest certamen.  

La fira també acull un estand de vi amb el Celler de Batlliu, de Sort, d'aigua Pineo, d'Estamariu; i de cervesa a Ctretze de la Pobla de Segur.

Un any més, la fira també celebrarà el 22è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu on s'hi presenten més de 150 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en qualsevol territori del Pirineu. En aquesta edició, el concurs hi ha 12 categories diferents on es lliuraran 3 premis per cadascuna. Un jurat format per una quarantena d’experts en formatges tastaran i valoraran els més de 100 formatges artesans de producció pròpia. El públic assistent a la fira podrà seguir el desenvolupament d’aquest concurs que tindrà lloc dissabte 15 d’octubre a partir de dos quarts d’onze del matí, a la pista polivalent.

També tindrà lloc el lliurament del premi Amic del formatge que enguany ha escaigut a Josep Sucarrats, director de la revista Cuina. Aquest guardó l’atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell cada any a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu.

Recordem que l'entrada al recinte firal és gratuïta. Els visitants, a més a més de comprar-hi formatges, també poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana. El tiquet té un cost de 8 euros i també permet fer 1 tasts de productes agroalimentaris de proximitat a l'Espai Tast Km0, ofertes aquest any per l’Associació Menja’t l’Alt Urgell.

Altres espais firals

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell també acull altres espais firals, concretament al pavelló poliesportiu, amb la mostra empresarial, promoció turística, comerç entitats, associacions i esports: 4 estands institucionals; 11 associacions i entitats esportives; i 12 estands multisectorials. Els espais Aliments del Territori i Tu de la Diputació de Lleida, i Tast Km-0 Gustum oferiran un total de 9 estands.

L’espai Autofira, al pàrquing Dr. Peiró, comptarà amb la participació de 8 concessionaris. Com a novetat d’enguany també hi haurà a tocar de l’Autofira un espai gastronòmic, amb una oferta culinària variada amb la presència de 7 food trucks que oferiran pizzes, arròs, magdalenes, creps, frankfurts i productes de Menja’t l’Alt Urgell.

La Fira de Sant Ermengol també comptarà amb més de 350 parades de venda ambulant que ocuparan 2.300 metres lineals de la via pública de la ciutat i 75 parades d’artesania a la plaça dels Oms.