04:40h. Dilluns, 26 Febrer de 2018

Impulsen un hort de permacultura, amb producció tot l'any, als afores de Prullans

Als afores de Prullans de Cerdanya, a 1150 metres, la primavera passada el Cerdanya Ecoresort va començar un projecte agrari amb el propòsit de proveir d’hortalisses els seus restaurants durant tot l’any

La permacultura pretén recrear un ecosistema a semblança de com funciona un bosc
La permacultura pretén recrear un ecosistema a semblança de com funciona un bosc

El Verger Cerdà va néixer fa tres anys amb una plantació de pomeres ecològiques i una petita horta en què es van cultivar la varietat local de mongetes d’afartapobres, unes mongetes liles que actualment es cultivaven en molts pocs horts de la Cerdanya.  

L’octubre del 2016 l’Hotel Muntanya & Spa, el Càmping Bungalow Cerdanya i l’Aparthotel Ca l’Aurèn van refundar les empreses donant lloc al Cerdanya Ecoresort. Van posar al cor de la seva empresa la natura i els valors de respecte al medi ambient, a la cultura i la societat rural i per això van proposar-se un compromís de poder oferir dins la seva oferta gastronòmica, un mínim del 60% de productes locals i un 60% de productes ecològics amb una orientació cap a una alimentació saludable. En veure que no podien complir-ho amb l’oferta que hi havia a la comarca, van decidir cultivar-se ells mateixos les verdures. Això ha suposat un canvi en l’organització de la cuina doncs ara han de planificar els plats dia a dia en funció de la producció obtinguda.

En plantejar-se el sistema de producció van conèixer tota la filosofia de la Permacultura, un sistema que a més de sostenible és també regeneratiu amb el planeta. Els sistemes ètics i de disseny no només han servit per a la planificació de l’horta sinó que han estat incorporats en la filosofia empresarial d’aquest grup familiar.

La permacultura

La permacultura pretén recrear un ecosistema a semblança de com funciona un bosc per tal de no haver d’utilitzar productes químics. El secret està en tenir cura de la terra per tal que en aquesta hi creixin unes plantes vigoroses i saludables que resisteixin a les plagues i que aportin els nutrients saludables per a qui les consumeix. Les plantes creixen en gremis i envoltades de bandes florals per a atraure una fauna auxiliar que eviti que proliferin les plagues.

El Cerdanya Ecoresort ofereix visites guiades a veure el Verger Cerdà i des del maig ja l’han visitat més de 2000 persones. La visita és per a clients allotjats però també són visitables a través del programa de Visita a les Granges del Consell Comarcal de Cerdanya.

Aquest estiu han abastit ja el 80% de les necessitats en verdures dels restaurants de l’Ecoresort però el gran repte era veure si podrien cultivar verdures a l’hivern a 1150m d’alçada i amb temperatures que enguany ja han arribat fins i tot a -15ºC. Gràcies a un sistema d’hivernacle en arc gòtic seguint models canadencs i amb mantes tèrmiques, en aquests moments i amb un hivern dels més durs dels darrers anys, les verdures estan resistint molt bé i s’espera que ara al febrer amb l’augment d’insolació puguin ja iniciar una nova collita en breu.