08:37h. Diumenge, 22 d'Abril de 2018

Els calamars autèntics de Cal Nando, molt més que uns calamars

Els calamars a la romana de Cal Nando, a Organyà, són únics. En podem donar fe. Trenquen tòpics. Qui ho diria que a 180 quilòmetres del mar es poden trobar uns calamars com aquests? Gaudir de l'ambient autèntic d'un diumenge al matí A Cal Nando d'Organyà és una experiència autèntica que, si no l'heu viscut, us la recomanem. 

cal nando organyà calamars romana
cal nando organyà calamars romana

El bar Cal Nando és el centre neuràlgic del poble, camp de batalla de botifarres, de passions futbolístiques, parada de bus, refugi de passavolants, administració de loteria i en algun temps centre d'oci nocturn, pista de ball i discoteca yé-yé, anomenada 'Les Tosques'. Aquest espai va més enllà del bar de poble i es converteix (especialment els diumenges pel matí) en un centre de reunió de gent de totes les edats, de famílies senceres d'Organyà i d'altres poblacions de les rodalies, residents permanents i de cap de setmana, que es reuneixen per menjar uns calamars a la romana excepcionals, que per molta gent són els millors que es poden tastar en aquestes contrades pirinenques, a 180 quilòmetres del mar.

La família Sala Rocamora porta preparant aquests calamars a la romana amb la mateixa recepta des de fa més 50 anys i té l'origen en la recepta que va portar de Barcelona una tieta del fundador, Ramon Rocamora, recepta que s'ha mantingut absolutament secreta durant tres generacions. No us esforceu en demanar-la, les mestresses de la casa la tenen ben custodiada i seria talment d'infructuós com preguntar per la situació exacta d'una moixernera a un boletaire expert de la contrada.

Fent història trobem que l'origen dels calamars a la romana, segons la tesis més estesa, reposa en els missioners jesuïtes, d'aquí els noms de 'romana' o de 'l'església romana' ja que en temps de vigília menjaven verdures i algun peix fregit, moltes vegades arrebossat. Aquest arrebossat tenia la finalitat de dotar de més sabor i, alhora, de fer guanyar en consistència, per tal d'omplir el vendre. El consum dels calamars a la romana s'ha mantingut sobretot en zones costaneres encara que amb els anys s'ha convertit en un producte que es consumeix arreu, també a les zones de l'interior, i que ja forma part intrínseca de la tradició gastronòmica catalana.

Endinsar-se un diumenge a Cal Nando amb uns calamars a la romana i un vermouth amb sifó o un 'Bitter', us portarà a l'essència d'un diumenge atemporal en un poble pirinenc. Aprofiteu la visita a Cal Nando per passejar, fer les compres al mercat dominical i, per descomptat, per comprar embotits d'Organyà, sense cap dubte el producte més reconegut de la població.

Bon diumenge i bon profit!