21.05.2018 |
Viure als Pirineus

La cuina de la tòfona, protagonista de la 12a Fira del trumfo i la tòfona de Solsona

Pa de fetge trufat, canelons Rossini d'ànec o rull de roastbeef de porc amb formatge Vallette trufat són alguns dels plats que Laia Coma i Roger Vilaginés, del restaurant de la Mare de la Font de Solsona, prepararan en el taller que es farà el dijous 3 de març a partir de les sis de la tarda a la seu del CTFC a l'edifici del Seminari.

Buscant tòfones en una plantació a la Baronia de Rialb.
Buscant tòfones en una plantació a la Baronia de Rialb.
La cuina de la tòfona, protagonista de la 12a Fira del trumfo i la tòfona de Solsona

Durant aproximadament dues hores, es prepararan diferents plats que combinaran la cuina local amb la tòfona negra. El taller es complementarà amb una sessió de maridatge  de vins i cava, a càrrec del sommelier David Gomis (dels restaurants Els Casals i Sant Pau).

Aquest taller degustació-maridatge té un preu de 10€, i està organitzat pel CTFC, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.

També en el marc de la Fira, el dissabte dia 5 de març, s'oferirà una conferència a les 12:15 h, a càrrec de Pere Muxí, de l'empresa La Tofonera, amb el títol Que no t’enganyin amb les tòfones!!. A continuació, a les 12:45 h., es farà un taller gastronòmic a càrrec d’Oriol Margalef, professor de cuina de l’Escola d’Hoteleria Joviat, sobre la utilització de la tòfona negra a la cuina. Aquests actes està organitzat per l'Associació de productors de Tòfona de Catalunya i el CTFC.

Totes les activitats tindran lloc al CTFC del Seminari. Les places per assistir-hi són limitades, i cal fer inscripció prèvia al CTFC (serveis@ctfc.es, o al telèfon 973 48 1644, de 8 a 15h). 

Els dies de la Fira, el CTFC i l'Associació de productors de Tòfona de Catalunya, seran presents amb una parada a la Fira, a la nova ubicació prevista per enguany des de Solsonès Fires, a la plaça del Camp de la capital solsonina.

La Fira del Trumfo i la Tòfona arriba enguany a la dotzena edició, i està organitzada per Solsonès Fires i el Consell Comarcal. 

La tòfona negra

La tòfona és coneguda pel seu aroma i sabor i constitueix un dels ingredients privilegiats de la gastronomia internacional. Catalunya té més de 750 hectàrees destinades al cultiu de la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.) i ja s’obtenen les primeres tòfones en molts municipis, principalment de la província de Lleida.

Aquest cultiu pot ser una alternativa interessant en molts municipis de mitja muntanya on la tòfona s’hi pot desenvolupar, especialment, en aquells que disposin de zones de regadiu.

Comentarios