16:18h. Dilluns, 24 d'Abril de 2017

La confraria de sant Antoni de la Seu d'Urgell repartirà més de 3.000 racions d'escudella

Festa dels pagesos, carnissers i cansaladers en plena ‘Setmana dels Barbuts’, que se celebra aquest diumenge, 17 de gener.

Imatge de la celebració del 2015.
Imatge de la celebració del 2015.

La Confraria de Sant Antoni Abat de La Seu d’Urgell celebrarà aquest diumenge, 17 de gener, la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 3.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d'hivern es fan servir uns 800 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella.

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà aquest dissabte, 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Antoni Riu Tarrés. Serà, el ‘banderer sortint’, Òscar Canillo Mentruit, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat per l’any que ve Jordi Fanés Solans.

Festivitat de Sant Antoni

Aquest diumenge, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia, la Missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’, així com la popular ‘Pujada al Pal’ que consisteix en que els participants arribin fins a dalt de tot del pal on hi ha sis galls, cadascun dins d’una gàbia, i qui aconsegueix arribar fins al cap de munt obté com a premi el gall en qüestió.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni reparteixen a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.

Coincidint amb aquesta festivitat tan entranyable, l’alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, en la seva salutació dins del programa de mà que edita per a l'ocasió la Confraria de Sant Antoni, remarca i agraeix “l'esforç que hi ha al darrera perquè centenars d'urgellencs i urgellenques puguin puar en una lletera o en una olla aquesta escudella i dinar-la a casa”. Batalla dóna les gràcies, tant en nom propi com en nom de la ciutat, als membres de la Confraria per mantenir i sobretot compartir aquesta festa i tradició amb els ciutadans de la Seu d'Urgell.

Per la seva part, els membres de la Confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell agraeixen a tots els col·laboradors i patrocinadors que fan que la Festivitat de Sant Antoni es pugui dur a terme i “volem convidar a participar d'aquesta diada amb tanta història a la nostra ciutat”. Enguany, la festivitat de Sant Antoni escau en diumenge, fet que des de la Confraria es remarca: “estem convençuts que serà una de les edicions en que hi haurà més presència de població, tot fent que l'escudella sembli encara més bona que en anys anteriors”.

Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats per a poder degustar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.