16:38h. Diumenge, 18 Març de 2018

Un concurs popular de Formatges Artesans del Pirineu, principal novetat de la Fira de Sant Ermengol

La fira se celebrarà el cap de setmana del dissabte 17 i diumenge 18 d'octubre. La 21a Fira de Formatges Artesans del Pirineu comptarà amb la presència de 44 formatgeries.

La Fira de Sant Errmengol és la gran fira dels formatges del Pirineu.
La Fira de Sant Errmengol és la gran fira dels formatges del Pirineu.

Aquest migdia ha tingut lloc a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell la presentació en roda de premsa del programa de la Fira de Sant Ermengol 2015, a càrrec de l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, la regidora de Promoció Econòmica, Mireia Font, i la responsable de la fira, Montse Ferrer.

En la presentació, l'alcalde de la Seu d'Urgell ha remarcat la importància de la celebració de la Fira de Sant Ermengol per la ciutat. “Pretenem que la Fira es converteixi en el millor aparador de la ciutat. És una de les fires més importants del Pirineu, i una fira de referència a nivell de tot el país, que té el formatge artesà com a protagonista”. Batalla ha afegit que “des de fa 21 anys que s’hi celebra la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, una trobada d’artesans formatgers que s’ha convertit en una festa làctia, en el punt de trobada obligat per a tothom qui estimi els formatges, els formatgers i els Pirineus".

La principal novetat que presenta la 21a Fira de Formatges Artesans del Pirineu és la celebració del concurs popular de formatges artesans del Pirineu, en el qual el públic assistent al certamen podrà votar, durant tot la jornada de dissabte, el formatge que més li hagi agradat. Entre els concursants es farà un sorteig. La persona que obtingui la butlleta guanyadora obtindrà un premi que consistirà en cinc quilos de formatge. El premi es lliurarà diumenge al matí al mateix recinte firal dels formatges.

21a Fira de Formatges Artesans del Pirineu: 44 formatgeries

Un total de 44 formatgeries ompliran l'edició d'enguany de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que té lloc a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d'Urgell. D'aquestes, 23 són del Pirineu català, 9 del Pirineu basc-navarrès, 5 del Pirineu aragonès i 3 del Pirineu francès.

El formatge convidat d'aquesta vintiunena edició és Son Vives, de Ferreries (Menorca).

Pel que fa al tipus de llet, 23 formatges són elaborats amb llet d'ovella, 18 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca. En total s'ofereixen en aquesta fira més de 100 varietats diferents de formatges elaborats pels mateixos artesans.

La fira també compta amb la presència d'empreses subministradores de vi amb el Celler de Batlliu, de Sort, d'aigua Pineo, d'Estamariu); i de cervesa a ctretze de la Pobla de Segur.

En la jornada de dissabte de la fira (dia 17 d'octubre) se celebrarà a partir de dos quarts d'onze del matí el concurs de formatges artesans del Pirineus on s'hi presenten més de 100 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en qualsevol territori del Pirineu, que es presenten a l'edició d'enguany. En aquesta edició, el concurs hi ha 13 categories diferents on es lliuraran 3 premis per cadascuna. El jurat del concurs està format per 45 membres (tècnics, restauradors, botiguers, periodistes...) experts en formatges que tastaran i valoraran els formatges presentats a concurs. El públic assistent a la fira podrà seguir el desenvolupament del concurs.

Al matí de dissabte també es farà el lliurament del premi Amic del formatge que enguany ha escaigut a Nandu Jubany, restaurant Can Jubany de Calldetenes, Plana de Vic., que compta amb una estrella Michelin.

Degustació de formatges

L'entrada al recinte firal és gratuïta, però els visitants, a més a més de comprar-hi formatges, també poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana.

El tiquet té un cost de 8 euros, i també permet fer 2 tastos de productes agroalimentaris de proximitat a l'Espai Tast Km0-Gustum.

Activitats complementàries entorn a la fira formatges

La jornada tècnica, que tindrà lloc divendres, 16 d'octubre, sota el títol La professió d'afinador, organitzada per l’Ajuntament i el DAR, amb la col·laboració de la UPC, on productors, gastrònoms, cuiners i gourmets podran aprofundir sobre la cura de les condicions externes dels formatges fins que estan a punt per al consum, perquè proporcionin el màxim plaer sensorial als consumidors.

Dissabte 17 i diumenge 18 d'octubre també hi haurà l'Aula de tast, amb 13 sessions que inclouen demostracions de cuina, tastos guiats de formatges, vins i cerveses, i també activitats destinades als nens, com un taller d’elaboració de formatge i el Joc de l’Hostaler. Enguany destaca la presentació del llibre Els 50 millors formatges de Catalunya, de Laia Pont i Natàlia Nicolau; i un tast a cegues de formatge, a càrrec de Jonatan Armengol, gastrònom invident.

Durant el cap de setmana de fira, l’Espai Ermengol oferirà visites a la ruta del formatge, visites guiades a l'exposició Temps de Cadí, 100 anys de Cooperativa, i un espectacle benèfic basat en la barreja de poesia, dansa i música amb temàtica pirinenca, a càrrec de Joel Pla. La recaptació anirà destinada al Banc d'Aliments.

A més a més, 17 restaurants de l’Alt Urgell i la Cerdanya oferiran durant els dies de la firaàpats elaborats amb formatges de les dues comarques, i 5 restaurants de la Seu presentenAmb gust de formatge, uns menús on els formatges artesans tenen tot el protagonisme.

Espai firal del pavelló poliesportiu

El pavelló poliesportiu municipal de la Seu d'Urgell, situat just davant de la fira dels formatges, serà el marc, un any més, de les empreses, entitats i associacions de la ciutat amb més de 40 estands, dels quals 4 son administracions, 13 associacions i 27 empreses (12 de productors alimentaris de proximitat i 15 multisectorial).

Al costat del pavelló, hi haurà de nou la carpa de l'Espai Tast km0 que aplega 16 productors de l’Alt Urgell i la Cerdanya en la degustació conjunta dels seus productes (carns, embotits, melmelades, pans, cerveses, pomes, etc.).

En aquest mateix espai firal, la Diputació de Lleida promou una mostra culinària en el marc del programa Aliments del Territori i tu, consistent en un calendari 12 de degustacions i tallers centrats en els productes de proximitat presents a la fira i en la feina de diversos restauradors locals que els treballen.

A la Fira de Sant Ermengol, els visitants també hi trobaran una mostra ramadera, amb exposició de les races bovines bruna, frisona, llemosina i xerolesa. Aquest any es tornaran a ubicar al Camí Ral de Cerdanya, entre la zona esportiva i el bar Sport.

L’espai Autofira es manté al pàrquing Dr. Peiró, amb una participació de 10 concessionaris.Hi haurà activitats infantils de bicicletes de quatre rodes i una demostració de xerrac. Enguany l'espai d'exposició de vehicles clàssics comptarà amb més models que en les darreres edicions.

La Fira de Sant Ermengol també comptarà amb més de 300 parades de venda ambulantpels carrers de la Seu d'Urgell i una setantena de parades d’artesania a la plaça dels Oms.