L’equitació és una activitat recomanable per als infants?

L'equitació no només és un esport que aporta valors propis de la pràctica esportiva, sinó que també ajuda als joves a treballar la seva autoestima. 

0000562a4-e1463810726895
photo_camera Un grup de nois i noies practicant equitació.

L'equitació és un esport que aporta els valors propis de la pràctica esportiva, com són la realització d'exercici físic i la competitivitat com a element estimulador del desig de progrés i millora personal. Però a més a més, aquest esport incorpora elements nous que són molt interessants pel desenvolupament personal i especialment dels adolescents i joves, com són l'establiment de lligams afectius home/dona-cavall, la generació de responsabilitat per part del propietari (a causa de la dependència vital del cavall respecte al seu cuidador), el manteniment de contacte amb el medi natural (creixement de la conscienciació ecològica), la millora de l'autoestima i consolidació de la personalitat (al ser capaç de dominar un ésser físicament molt més fort), etc. Per una altra banda, l'equitació és un esport que es practica sense cap discriminació de sexe, edat, o qualsevol altre factor (competeixen en igualtat de condicions homes, dones, joves i grans, i fins i tot es practica a edats avançades) i permet la pràctica conjunta de tota la família. Com a exemple podem dir que l'actual Campió Olímpic de la disciplina hípica de salt d'obstacles, el britànic Nick Skelton té, ni més ni menys, 60 anys.

Són molts els que pensen que muntar a cavall no suposa cap exercici físic, ja que vas assegut, i per tant qui fa l'esforç és el cavall. Efectivament és cert que és un esport que no requereix condicions físiques exigents i que per tant està a l'abast de qualsevol assolir bons resultats esportius (fins i tot per a discapacitats). No obstant això, sí que exigeix estar en un bon estat de forma i té la virtut de fer treballar grups musculars habitualment poc utilitzats com són els adductors, abdominals i tota la musculatura de l'esquena. També és una disciplina que obliga a un important control de l'equilibri.

Des del punt de vista competitiu, es tracta d'un esport sense contacte on el repte es planteja entre el genet/amazona i el seu cavall per assolir fites cada vegada més exigents. En aquest aspecte, la competició amb altres genets/amazones i cavalls permet posar de manifest els avanços, a part, també ajuda a establir lligams socials, ja que es tracta d'un esport amb molta vida social lligada a la competició.

Però segurament el factor més específic de l'equitació, com esport, és el fet d'utilitzar com a company un ésser viu que té sentiments, que pateix o gaudeix segons el tracte rebut i que té una dependència total del seu responsable respecte a la seva supervivència, salut i benestar. El cavall no és un element inert de què ens podem desvincular fora de la temporada competitiva (com la bici, la moto o la pilota), sinó que cal atendre'l també fora de la competició i que té reaccions que sovint emocionen al seu cuidador/a o genet/amazona. El lligam emocional que s'estableix entre cavall i genet/amazona és de gran importància pel desenvolupament de l'afectivitat, i també per la generació del sentiment de responsabilitat que de vegades tant costa d'entendre en aquestes edats.

Des del punt de vista emocional, l'equitació ajuda a superar alguns problemes d'autoestima propis de l'adolescència, sobretot en el moment en què el/la jove s'ha de començar a enfrontar amb la vida, i de forma gairebé inevitable, comença a tenir molts dubtes sobre com enfrontar-la. El fet d'adonar-se que és capaç d'establir una relació fructífera i col·laborativa amb un animal físicament molt més fort que ell/a, permet consolidar un caràcter sòlid i a reforçar la confiança en un/a mateix.

No hem d'oblidar que muntar a cavall comporta un risc. Com qualsevol altra disciplina esportiva, la pràctica de l'equitació pot provocar caigudes i accidents que cal prevenir amb l'adopció de mesures de seguretat com el fet d'utilitzar material adient (casc, guants, armilles protectores, botes de muntar, etc.), assessorar-se d'experts acreditats i seguir els seus consells, utilitzar sempre cavalls adequats al nivell de cada genet/amazona i no intentar fites que encara són inassumibles tant per la capacitat del cavall, com pel genet/amazona.

L'entorn pirinenc és un espai ideal per la pràctica de l'equitació i de l'equitació esportiva on podem gaudir de magnífiques passejades i de molts centres especialitzats. El Club Hípic Urgell Pirineus (CHUP), ubicat a la Seu d'Urgell, és un d'ells i ofereix els següents serveis:

- Curs anual d'equitació per nens/es i adults

- Pupil·latge de cavalls

- Rutes eqüestres

- Equinoteràpia

Fernando Muñoz

President del CHUP

Chup