Esquí de travessa: viure la muntanya en primera persona

Si en un parell d’anys hem vist com la moda del running feia eclosió, ara és el torn de l’esquí de travessa, que és la versió hivernal pels aficionats a córrer per la muntanya. 

web-travessa
photo_camera Esquiador fent travessa. Foto cedida per SkiPallars.


Tot i tractar-se d’una modalitat d’esquí nòrdic (ja que les fixacions ens han de permetre deixar anar el taló) va néixer als Alps les primeres dècades del s. XX, a mig camí entre l’alpinisme i l’esquí. No precisa comptar amb espais senyalitzats per la seva pràctica, però cal tenir en compte que és una disciplina que requereix capacitat física i coneixements tècnics i de muntanya, a més de material específic. Tot i els riscos inherents a tota pràctica esportiva a la muntanya, el Pirineu és un lloc extraordinari per conèixer aquest esport, ja que hi podem trobar tot el que necessitem per iniciar-nos a la seva pràctica. Són moltes les empreses de guiatge que ens poden acompanyar en les nostres primeres experiències, a més de diversos cursos de formació que imparteixen, per exemple, l’Associació Esportiva Pallars, en la seva nova secció d’esquí de muntanya. 

Alhora, als establiments de material esportiu, hi poden llogar o comprar tot allò que ens fa falta (esquis, botes, fixacions, pells de foca, ganivetes, ARVA, sonda i pala) a més de donar-nos tota mena d’ indicacions tècniques, assessorament o explicar-nos les possibilitats de cada territori.

L’Alt Pirineu, per exemple, és un lloc idoni per la pràctica de l’esquí de travessa. N’és bona prova la cita anual que hi tenen tots els aficionats en la Cursa del Bassiero, organitzada per la UEC de Barcelona, i que enguany passa per la seva 53a edició. Es tracta d’una cursa al voltant del pic de Bassiero, a les Valls d’Àneu i que aquest 2017 a més, serà el Campionat de Catalunya. Durant el cap de setmana del 19 i 20 de març, Afegides la cursa, s’hi faran jornades, tallers i activitats pels més xics, sortides en raquetes i altres propostes per convertir la cursa en una festa de l’esport de muntanya. Una excusa perfecta per fer una escapada esportiva en família. 

Una altra cursa, també emmarcada en la Copa FEEC- Millet d’Esquí de muntanya per equips, és la bianual Open Vall Fosca, que es disputarà el 18 de febrer. Com cada edició, l’itinerari de la travessa es decidirà la setmana anterior, tenint en compte la innivació de la zona, el risc d’allaus i la meteo prevista;  s’intentarà traçar un itinerari inèdit, al voltant dels 1.600 metres de desnivell, tot buscant aquell racó de la vall que ens faci gaudir d’allò més de la zona, l’entorn i l’esquí alpinisme.