Llibre del Pirineu, denominació d'origen

Encara que costi de creure, la mitjana anual de publicació de llibres a l'Alt Pirineu i Aran suposa més del 15% de la del conjunt de Catalunya, tot i que a l'Alt Pirineu només hi viu l'1% de la població catalana.

la muntanya escrita
photo_camera El llibre col·lectiu "La muntanya escrita".

Una dada estadística molt interessant que pot sorprendre a molts i fer-nos caure en allò tan recurrent del got mig ple o mig buit, però que per damunt de tot ens ha de motivar a fer créixer la nostra autoestima i continuar treballant en la mateixa direcció, però amb objectius més ambiciosos i renovats. Com diu l'escriptor pirinenc Joan Obiols “hem de canviar de mentalitat, hem de creure'ns-ho més, creure que el que fem al Pirineu és de qualitat i que tota literatura feta aquí i per tant inicialment local, pot ser perfectament universal”. 

L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran (IDAPA) sempre ha tingut clar que la literatura és un element molt important per a l'enfortiment de la nostra identitat pirinenca i és per això que no ha estalviat els esforços i tampoc el suport, de tota mena, a les associacions, editorials, autors i també, en conseqüència, als lectors. Són nombroses les iniciatives que l'IDAPA engega i acompanya per tal de donar a conèixer el Pirineu a través dels llibres i la literatura, com ara la publicació del llibre de relats curts La muntanya escrita o bé el catàleg anual que cada any, pels volts de Sant Jordi, publica conjuntament amb l'Associació Llibre del Pirineu. Fa alguns anys, aquest organisme de la Generalitat va iniciar un interessant projecte per inventariar i referenciar geogràficament la literatura de les comarques pirinenques, amb més de 600 entrades.

L'Associació Llibre del Pirineu es va crear la tardor del 2010 amb la voluntat de promocionar els llibres produïts dins l'àmbit territorial pirinenc i els seus autors. Aquesta associació, que presideix l'escriptor cerdà Manel Figuera, és oberta a totes les persones que integren el procés de creació del llibre: escriptors, editors, llibreters, il·lustradors, impressors, bibliotecaris i, naturalment, lectors. L'Associació i la Fira del Llibre del Pirineu, d'Organyà, han caminat plegats i Isidre Domenjó ha estat l'artífex principal d'aquesta comunió i també l'inspirador de l'anomenada Carrerada de llibres que tindrà lloc en l'edició d'enguany. Estem parlant d'una mena de performance consistent en una lectura múltiple i simultània als vorals de la travessia urbana de la C-14, al seu pas per Organyà. Una acció visualment potent, amb els viatgers dels cotxes com a públic captiu, mentre centenars de persones estaran llegint a les voreres. L'objectiu, com diu Isidre Domenjó, “és reivindicar els valors del llibre i la lectura i fer-los visibles i aquesta convocatòria de lectors pot atraure a la Fira un públic que encara no la coneix i que potser no arribaria mai a conèixer-la si no fos per aquest motiu”

Ens consta que ara es vol fer aquest salt qualitatiu i que l'Associació Llibre del Pirineu  té el propòsit de propulsar la creació d'aquesta denominació específica per a la producció literària que té lloc al nostre territori: la marca “Llibre del Pirineu”. I també sabem que l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran (IDAPA) ho veu amb molt bons ulls. No podem estar més d'acord amb aquesta proposta i aplaudim la iniciativa. Ara toca sumar esforços per part de tothom i fer-la realitat.

Ara toca “Llibre del Pirineu”, una marca cultural i territorial que esdevingui una denominació clara i potent i faciliti molt més la difusió, la projecció i la venda del llibre fet en aquest territori o que parli d'aquest territori. Una iniciativa que hauria de comptar amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i de la seva hiperactiva directora, Laura Borràs, bona coneixedora de la Fira del Llibre del Pirineu. Probablement, no estem parlant tant d'un segell de qualitat, com d'una denominació d'origen literària. I com ho fa tota DO vitivinícola, a través del seu corresponent consell regulador, arribat el moment caldrà establir unes pautes ben definides d'allò que entenem per “Llibre del Pirineu” i què aixopluga sota el seu paraigua.

Més a Editorial