14:55h. Dijous, 26 d'Abril de 2018

PENSIONS DE JUBILACIÓ

L'Alt Pirineu es mobilitza per unes pensions dignes

L’import mitjà de les pensions de jubilació a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran és de 770,44 euros, força per sota de la mitjana de Catalunya, que ascendeix a 954 euros. Sort es troba a la cua de l'Alt Pirineu amb una pensió mitjanana de 672 euros

Manifestació a la Seu per unes pensions dignes/Ràdio Seu
Manifestació a la Seu per unes pensions dignes/Ràdio Seu

Centenars de persones s’han mobilitzat aquest dissabte a la Seu d’Urgell i Tremp, per exigir un augment de les pensions superior al 0,25%, aprovat pel govern espanyol de Mariano Rajoy. Les mobilitzacions, a l’Alt Pirineu i al conjunt del país, són la resposta a una realitat que afecta la població d’avançada edat de casa nostra.

La pressió ciutadana ha empès el govern espanyol a moure fitxa, i dimecres passat Mariano Rajoy va vincular el futur de les pensions al creixement de l’ocupació, a les seves polítiques econòmiques i a l’aprovació dels pressupostos de l’Estat, amb la voluntat de no congelar les pensions i de fer "el que pugui" per millorar-les. Tot plegat després d'assegurar que no hi haurà una revalorització de les pensions, considerant que el sistema és “bo” i “eficaç”.

Concentració a Tremp pensions

(Imatge superior, concentració a Tremp/ Foto Anna Ollé José)

Els sindicats, per la seva banda, han anunciat una "primavera de mobilitzacions", avisant que si és necessari es canviarà el govern espanyol si aquest es nega a revisar el sistema de pensions. El secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha assegurat que "el problema de les pensions no és la demografia sinó el PP", per la qual cosa ha demanat una reforma immediata de les pensions i també una reforma laboral. Ros ha exigit que es recuperi el poder adquisitiu i que s'augmentin les pensions un 2% com a mínim: "La pensió mitjana a Catalunya és d'uns 950 euros. Difícilment es pot viure amb menys de 1.000 euros". També ha dit que amb aquesta manifestació es demostra que la mobilització va més enllà de les persones jubilades, que les desigualtats són cada vegada més grans: "O el PP canvia les polítiques o haurem de canviar al PP".

 Per sota dels mileuristes

A Catalunya, 6 de cada 10 pensionistes no es poden considerar ni tan sols mileuristes -cobren una pensió mitjana de 950 euros-, i el 32,6% dels pensionistes de l'Estat espanyol cobra menys dels 8.200 euros anuals que delimiten el llindar de la pobresa, segons han informat els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha). A Catalunya en són 521.763, el 30% dels pensionistes catalans. Els tècnics de Gestha afirmen que les dades posen de relleu la necessitat "urgent" d'incrementar les pensions mínimes, una qüestió supeditada pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. A banda, des de Gestha s'assenyala que hi ha "dos agreujants de gènere", el 60,4% dels pensionistes per sota del llindar de la pobresa són dones (1,9 milions) i hi ha una bretxa salarial que fa que per igualar els homes, les dones pensionistes haurien de cobrar la meitat més de pensió.

Concentració a Tremp pensions 3

(Imatge de la concentració de dissabte a Tremp/ Foto Anna Ollé José)

A l’Alt Pirineu per sota de la mitjana de Catalunya

L’import mitjà de les pensions de jubilació a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), és de 770,44 euros, força per sota de la mitjana de Catalunya, que ascendeix a 954 euros. Per comarques, l’Aran és on la mitjana de les pensions de jubilació és més elevada (859,5 euros), seguida de l’Alta Ribagorça (856,2euros), el Pallars Jussà (790,9 euros), l’Alt Urgell (754,6 euros), la Cerdanya (745,8 euros) i el Pallars Sobirà (704,9 euros).

Pel que fa a les capitals de comarca de l’Alt Pirineu i Aran, Vielha encapçala la llista amb una pensió de jubilació mitjana de 893, 37 euros; el Pont de Suert, 879,46 euros; Tremp, 810,33 euros; la Seu d’Urgell, 777,12 euros; Puigcerdà, 745,22 euros i, finalment, Sort, amb una pensió de jubilació mitjana de 672,31 euros.