17:08h. Dissabte, 21 d'Abril de 2018

El Govern cofinançarà amb 3’9 MEUR 4 projectes locals de l’Alt Pirineu i Aran amb fons FEDER

Els projectes s'emmarquen en la convocatòria del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020

Parc Natural Alt Pirineu.
Parc Natural Alt Pirineu.

El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge cofinançarà amb 3’9 milions d'euros 4 projectes impulsats per les administracions locals de l’Alt Pirineu, a través de la convocatòria del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) per al període 2014-2020, centrada en finançar projectes impulsats per entitats locals dins dels eixos 4 i 6 del Programa FEDER. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ja ha publicat la resolució amb els projectes presentats per diferents administracions que rebran una subvenció dels fons europeus gestionats per la Generalitat.

Els projectes locals de l’Alt Pirineu i Aran han estan impulsats per la Diputació de Lleida, el Conselh Generau d’Aran, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i el Consell Comarcal del Pallars Jussà. La dotació assignada per al projecte de l’eix 4 és de 1.855.641,38 euros, mentre que a les 3 iniciatives de l’eix 6 es destinaran 2.089.363,21 euros.

Eix 4: Cap a una economia baixa en carboni

En concret, les operacions presentades dins de l'eix 4 tenen per finalitat augmentar la participació i distribució de les energies renovables per a usos tèrmics i la millora i eficiència energètica en l’edificació, així com en les infraestructures i serveis públics. El projecte de les comarques pirinenques inclòs en l’eix 4 del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 s’anomena Forest4local, està impulsat per la Diputació de Lleida i preveu un cofinançament dels fons FEDER de 1.855.641,38

El projecte Forest4local permetrà articular un sistema de gestió forestal dels boscos per a la mobilització de biomassa forestal per a usos tèrmics en edificis i equipaments públics en les comarques amb un elevat pes específic de boscos de propietat de l’administració local de la demarcació veguerial de l’Alt Pirineu i de l’Aran: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Val d’Aran.

Eix 6: Conservar i protegir el patrimoni natural i cultural

Els projectes adscrits a l’eix 6, per la seva banda, promouen la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. Els 3 projectes pirinencs inclosos en l’eix 6 del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 són:

Millora de l’accessibilitat als espais naturals, promogut pel Conselh Generau d’Aran i amb un cofinançament previst de 657.862,41€

Creació de la xarxa de senders a la carta, promogut pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i un cofinançament de 923.670,05€

Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística, promogut pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i un cofinançament de 507.830€

 

Descripció dels projectes

Conselh Generau d’Aran: “Millora de l’accessibilitat als espais natural”

El projecte preveu una millora substancial dels accessos a espais naturals d'alt valor ecològic i la promoció i difusió dels recursos turístics als quals es dona accés. Hi participen tots els municipis de l’Aran amb l’objectiu de valoritzar i potenciar el dinamisme de les àrees naturals i culturals de la zona, d’incalculable valor paisatgístic, patrimonial i històric. Es presenten un conjunt d’intervencions que permetran millorar l’accés a diverses àrees naturals especialment protegides amb especial atenció a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda.

Consell Comarcal de l’Alt Urgell: “Camina Pirineus: Creació de la xarxa de senders a la carta, l’eina de posicionament ecoturístic de l’Alt Urgell”

La iniciativa inclou la creació d’una xarxa de senders, recursos i serveis ecoturístics de l’Alt Urgell, mitjançant la recuperació i valorització del patrimoni cultural i natural, incorporant la innovació en la promoció i gestió turística. Així, es proposa la creació de l’aplicació “Alt Urgell a la carta”, que situarà el paisatge com un element central en la creació de producte turístic, i implementarà un model de gestió col·laboratiu públic-privat, amb visió comarcal i basat en els vetlladors de territori, per contribuir al creixement sostenible, integrador i intel·ligent, que posicioni la comarca com un referent ecoturístic al Pirineu.

Consell Comarcal del Pallars Jussà: “Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”

La iniciativa proposa nou actuacions distribuïdes per tota la comarca, entre les quals s’inclou la implantació d’un sender natural que revaloritzarà elements patrimonials com ara el pont romànic de Sant Jaume o les antigues adoberies. Aquesta acció es complementa amb la recuperació ambiental del parc del Pinell.

També s’impulsarà la tematització de la xarxa de senders per fer valer els  llocs per on transcorre i, concretament, al municipi de Senterada es preveu senyalitzar un seguit d’itineraris per donar a conèixer el patrimoni megalític d’aquesta part de la comarca. Paral·lelament, i entre altres actuacions, es planteja la remodelació de la proposta expositiva del Museu Paleontològic i dels Dinosaures del Pirineu a Isona, per convertir-lo en el centre neuràlgic del senderisme a la comarca que ja interactua amb equipaments de comarques veïnes.

Arreu de Catalunya, el Departament de Governació cofinançarà amb 42,2 milions d'euros un total de 36 projectes impulsats per 31 administracions locals, entre les quals les 4 diputacions, el Conselh Generau d’Aran, 12 consells comarcals i 14 ajuntaments.

El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.