07:38h. Dijous, 26 d'Abril de 2018

Finca Canemar, conill ecològic del Pirineu

Actualment, Canemar té una producció de 3000 canals a l'any, el pes de les quals va entre 1.3kg i 1.7kg segons l'època de l'any, i la totalitat de la seva producció s'envia a diverses ciutats de Catalunya, País Valencià i Andorra

Una imatge de la finca Canemar
Una imatge de la finca Canemar

L'aventura de Canemar va començar l'any 1982, i el 2015 van rebre la certificació CCPAE (Consell Català per a la Producció Agrària Ecològica). Per la granja, fer el salt a la producció ecològica no ha estat fàcil, però segons diu la seva fundadora Isabel Perera "ha estat una experiència molt satisfactòria que ens ha servit per redescobrir la cria de conills, aprendre a respectar els seus cicles i el desenvolupament físic de l'animal".

WhatsApp Image 2017-10-26 at 09.28.27

A la granja, les mares, els mascles i els animals d'engreix viuen en patis amb accés a l'exterior, això els permet gaudir del sol, i ells mateixos regulen el seu accés. Els patis resten oberts tot l'any i siguin quines siguin les condicions climatològiques, els conills saben quan poden sortir i quan no. El fet de viure sota aquestes condicions, se senten lliures i es comporten de forma natural i poden viure dignament. Tal com marquen les normes de la producció ecològica, l'animal es sacrifica seguint aquest tarannà. Actualment, Canemar té una producció de 3000 canals a l´any, el pes de les quals va entre 1.3kg i 1.7kg segons l'època de l'any. Els llodrigons són sacrificats a partir dels 90 dies, això fa que la musculatura de l´animal estigui totalment desenvolupada i això es nota en el gust de la carn. Tota la producció s'envia a diverses ciutats de Catalunya, País Valencià i Andorra. Ara, per introduir el producte a la comarca, la granja està treballant per tenir un obrador i poder envasar i vendre el producte en racions individuals. A part, també estan preparant una botiga digital per vendre directament al consumidor.

Avui en dia, Canemar disposa d'un punt de venda al Charter de Montferrer, i els caps de setmana poden fer lliuraments a domicili. A més, també es dediquen a vendre reproductors per la recria, ja que estan treballant en unes línies genètiques que milloren la resistència i qualitat dels reproductors. Canemar també col·labora amb el centre de recuperació de fauna d'Alinyà i els subministra els conills que moren en l'explotació i venen els fems (lliures de productes químics) com a adob per l'horta.