07:49h. Dijous, 26 d'Abril de 2018

Baixa l'atur a l'Alt Pirineu i Aran

L'Alt Urgell és l'única comarca pirinenca on l'atur creix. Aran i Cerdanya experimenten el descens més important en el nombre d'aturats.

El sector de la restauració ha activat la contractació laboral.
El sector de la restauració ha activat la contractació laboral.

L'atur a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran es va reduir en 254 persones al mes de juny i situa el nombre d'aturats en 2.510 pirinencs inscrits, que representa una taxa registral del 8,5%, segons les dades publicades ahir pel ministeri d'ocupació. El descens del nombre d'aturats és més gran a l'Aran que a cap de les altres comarques pirinenques, on 118 persones han deixat d'estar apuntades a l'oficina del Servei d'ocupació. Per contra, l'Alt Urgell és l´única comarca de l'Alt Pirineu on l'atur no cau i, per contra, creix en 24 persones inscrites respecte de les dades del mes anterior. El Pallars Jussà amb 11'56% de taxa d'atur i l'Alt Urgell amb un 11'46%, experimenten l'índex més alt de desocupació de la vegueria de l'Alt Pirineu.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta, ha valorat el descens de l'atur de juny afirmant que a Catalunya “hem trencat la barrera de les 400.000 persones registrades a l'atur, però les dades de la temporalitat corroboren que haurem d'esperar al mes de setembre per saber si la contractació de maig i juny es consolida”.

Els experts també alerten del risc de la temporalitat que suposa la contractació lligada al turisme i l'hoteleria, com passa a l'Aran i la Cerdanya. Per a Josep Oliver, catedràtic d'economia de la UAB, el creixement de l’ocupació ve, principalment, “de la mà del sector hoteler i turístic”. Oliver celebra que l’economia estigui generant més ocupació, però també alerta que “s’estan reforçant sectors poc sòlids que, a diferència de la indústria, generen poca renda de cara al futur”.
A Catalunya l'atur es va reduir en 18.102 persones al mes de juny i situa el nombre d’inscrits en 391.388 ciutadans. És la primera vegada des de l’octubre del 2008 que el nombre d’aturats catalans baixa dels 400.000. Aquesta xifra, a més, suposa una disminució del 4,4% respecte al mes anterior: al maig Catalunya tenia registrats un total de 409.490 aturats en el Servei d’Ocupació.

Durant els últims 30 dies, Catalunya s’ha convertit en la comunitat de l'Estat on més s’ha reduït el nombre d’aturats en xifres absolutes, per davant d'Andalusia (10.324 aturats menys) i Galícia (9.973 menys). Al conjunt de l'Estat espanyol també va baixar la xifra d’aturats. Segons les dades del ministeri de Treball, al mes de juny d’aquest any hi havia 3.362.811 milions de persones sense feina a tot l’Estat, la xifra més baixa dels últims nou anys. Al mes de maig aquesta xifra es va situar en els 3.461.128, una xifra que ha suposat una disminució del 2,8%. En termes absoluts, l’atur registrat va reduir-se en 98.317 persones a Espanya.

* Per més informació sobre l'atur a cada municipi, visiteu el següent enllaç 👉 ATUR PER COMARQUES I MUNICIPIS