La Mostra de Cinema Etnogràfic comença amb tres curtmetratges sobre el Pirineu

Entre l’1 el 4 d’agost, l’Ecomuseu celebra la 7a edició del certamen itinerant, que enguany té la cultura gallega com a convidada

mostra cinema etnogràfic
photo_camera 7a Mostra de Cinema Etnogràfic 2017

Una sèrie de tres curtmetratges sobre la vida al Pirineu durant el primer terç del segle XX donaran el tret de sortida el pròxim dimarts a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu de la 7a edició de la Mostra de Cinema Etnogràfic. El certamen, de caràcter itinerant, recalarà a Esterri d’Àneu entre l’1 i el 4 d’agost. El dimarts 1 d’agost, Manuel Fabra presentarà el fons cinematogràfic Edelweiss films d’Agustí Fabra i Bofill, que retrata visions de la vida camperola a la Cerdanya, un viatge de l’Ariège a Andorra o un campament a Sant Maurici.

La 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic també acollirà curtmetratges de directors del Pallars, catalans i de Galícia, que enguany és la cultura convidada al festival. A més, el dijous dia 3 d’agost, es realitzarà un passi de les obres guanyadores del festival Mostremp de cinema rural al Pallars.

Aquesta mostra està organitzada per l’Ecomuseu de les valls d’Àneu, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici. I compta amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, la Filmoteca Española, i la Diputació de Lleida.

Cartell 7ena mostra de cinema

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, una nova concepció

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu neix el 1994 a partir d’una nova concepció museològica i museogràfica, on el visitant s’endinsa d’una manera activa i participa en les formes de vida del Pallars de principis de segle.

L’Ecomuseu permet conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s’hi han anat succeint a les darreres dècades. A diferència dels museus tradicionals, l’Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s’escampa territori enllà per tal d’explicar la vida de les valls que el conformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles de l’Àneu.   

PROGRAMA 7A MOSTRA DE CINEMA ETNOGRÀFIC:

Dimarts 1 d’agost

22.30 h. Pirineu Recuperat

Fons cinematogràfic Edelweiss films – Agustí Fabra i Bofill

– Visions de la vida camperola a la Cerdanya, 1928 (13’)

– De l´Ariège a Andorra, 1928 (9’)

– Un campament a Sant Maurici (Pallars), 1932 (24’)

Presentació a càrrec de Manuel Fabra

Dimecres 2 d’agost

22.30 h. Cinema etnogràfic i històric del Pallars

– Com dos germanes. Dir. Feli Marzo, 2016 (25’)

– Winter in Gavàs (L’hivern a Gavàs).

Dir. Feli Marzo, 2016 (10’)

– Valadredo. Dir. Oriol Riart, 2015 (25’)

Dijous 3 d’agost

22.30 h

Mostremp sobre Rodes

Selecció de curtmetratges guanyadors del festival Mostremp

Divendres 4 d’agost

22.30 h. Selecció de documentals del Museo do Pobo Galego

Os días afogados

Dir. Luis Avilés Baquero i César Souto Vilanova, 2015 (83’)

L’any 1992, la construcció de l’embassament de Lindoso (Portugal) inundà per sempre els pobles de Aceredo i Buscalque (Ourense). Els seus habitants no van poder salvar ni terres ni cases. Sabedors que tot estava a punt de desaparèixer, diversos veïns van agafar les seves càmeres domèstiques i van començar a gravar. Les seves imatges, gravades des de mitjans dels anys 60, constitueixen un valuós document històric i etnogràfic, filtrat per la subjectivitat i les vivències familiars. 

Per a més informació 👉  http://www.ecomuseu.com