ACADÈMIA ARANESA DERA LENGUA OCCITANA

Jusèp Loís Sans: ''La sentència del TC nega qualsevol possibilitat de discriminació positiva de la nostra llengua''

L'Acadèmia aranesa dera lengua occitana diu que les institucions catalanes i araneses haurien de reaccionar i protegir la llengua a uns nivells superiors que els actuals

Jusep lois Sans, president de l'Acadèmia aranesa dera lengua occitana JPG
photo_camera Jusèp Lois Sans, president Acadèmia aranesa dera lengua occitana

El president del IEA-Acadèmia aranesa dera lengua occitana, Jusèp Loís Sans, afirma que la sentència del TC del passat 8 de febrer que declara constitucionalment nul·la la paraula 'preferent' de la Llei 35/2010 de l'occità és una "patacada forta" per a l'aranès. Sans explica que la sentència crea un argument que ''nega qualsevol possibilitat de discriminació positiva de la nostra llengua'' i afegeix que si és així ''l'aranès està condemnat a desaparèixer en poc temps''. Per aquest motiu, fa una crida a les institucions catalanes i araneses a reaccionar i protegir la llengua a uns nivells superiors als actuals. Per Sans, però, gràcies a les polítiques lingüístiques l'aranès encara és viu, amb presència social i amb esperances de futur. Jusèp Loís Sans recorda que aquesta sentència apareix en un moment de clar conflicte entre Catalunya i Espanya i afegeix que ''és molt fàcil'' encabir la sentència de TC respecte a l'aranès en aquest mateix conflicte.

El president de l'Acadèmia aranesa alerta que sense un "tractament de preferència, sense proteccions afins, que compensen el desequilibri existent respecte les altres dues llengües oficials' a la Vall d'Aran, l'aranès està amenaçat de 'ràpida desaparició". Sans ha parlat de la situació de la llengua i ha dit que és ''viva'' gràcies al seguit de polítiques lingüístiques que s'han fet durant els darrers anys i ha animat a les institucions a seguir-les fent, ara més que mai.

Segons l'IEA, la Llei 35/2010 va corregir el desequilibri existent en l'ús de l'aranès en els àmbits institucionals i administratius, en un territori, en què més del 50% dels seus habitants no hi han nascut i no tenen l'occità de la Vall d'Aran com a llengua d'origen. La preferència que aquesta Llei dóna a l'aranès és una ''consideració imprescindible per assegurar a aquesta llengua el seu paper de llengua de cohesió social i d'identificació territorial''.

Segons l'Institut durant els darrers 40 anys, pateix una situació ''d'anormalitat lingüística i de desequilibri'' respecte al català i el castellà. Sans ha recordat que la gent que llegeix i escriu en aranès ha augmentat considerablement durant els últims 10 anys i s'han desenvolupat hàbits favorables en aquest sentit. Pel que fa a l'ús habitual de la llengua ha disminuït un 20%, xifra que considera negativa el president de l'Acadèmia.