El festival de música antiga més gran d'Europa

El Festival de Música Antiga dels Pirineus, el FeMAP, arrencarà el proper divendres 1 de juliol la sisena edició. Més info: www.femap.cat

Concert inauguraldel del FeMAP amb el Quartet Casals.
photo_camera Concert inaugural del FeMAP 2015.

El certamen proposa un programa ambiciós tant pel que fa al nombre de municipis que abraça com al nivell artístic de les formacions musicals. Amb 43 actuacions, que transcorreran arreu del Pirineu de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord, el FeMAP esdevé el festival de música antiga de major magnitud de tot Europa.

Les sis comarques lleidatanes seran protagonistes d’aquesta edició, acollint una trentena dels concerts en 15 municipis. Els municipis implicats són La Seu d'Urgell, Organyà, i Estamariu a l’Alt Urgell; la Vall de Boí i Vilaller de a l’Alta Ribagorça; La Pobla de Segur, Tremp, Salàs de Pallars i La Torre de Capdella al Pallars Jussà; Esterri d'Àneu, Espot, Alt Àneu i Sort al Pallars Sobirà, Riner al Solsonès i Bossòst a Era Val d'Aran.

El concert inaugural

La Seu d’Urgell acollirà la inauguració del FeMAP amb una producció pròpia que es podrà escoltar al Claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell. El tret de sortida serà amb una de les obres més populars del repertori barroc, Les Quatre Estacions d’Antonio Vivaldi. La producció s’ha encarregat al violinista lleidatà Joan Espina. L’orquestra s’ha configurat a partir de músics del territori pirinenc o lleidatà sempre que ha estat possible.

Els concerts

El Pirineu lleidatà es convertirà en un marc incomparable per escoltar la música de diverses formacions de primer ordre. El 10 de juliol, Espot rebrà el concert d’Inégal Consort, que a l’església de Santa Llogaia acollirà obres de Falconieri, Merula, Monteverdi, Telemann i Strozzi. En la mateixa data, el Pati de la Casa Gran del Miracle a Riner rebrà el duet format per Amat Santacana (violoncel) i Eloi Fuguet (flautes de bec).

En aquest any Llull, Tremp serà la seu del concert dedicat a la seva figura: Mediterraneum de la Capella dels Ministrers, que tindrà lloc el 14 de juliol. Esterri d’Àneu i La Seu d’Urgell acolliran el 15 i 17 de juliol respectivament Il Coro d’Arcadia i María Cristina Kiehr, que proposen un Viatge musical per les cantates d’Scarlatti i Vivaldi. A Vilaller, la Companyia Musical actuarà el dia 16 amb Florigelium Musicum Cataloniae.

Pel seu costat, Gli Incogniti, una formació francesa que ha actuat a nombrosos festivals prestigiosos serà a Castellciutat (La Seu) el 21 d’agost i a l’església de Sant Feliu, a Sort, el dia 23, per oferir False cononances of melancholy. Els darrers concerts del mes de juliol seran a càrrec d’Harmonia del Parnàs, que ofereixen un repertori anterior al 1800 amb instruments i criteris històrics. Actuaran a l’Estany Gento (la Torre de Capdella) el 29 de juliol i l’endemà, dia 30 a la Pobla de Segur.

El mes d’agost arrencarà amb una altra producció pròpia del festival, Les músiques del Baró de Maldà, a càrrec del Qvixote Quartet i l’actor Carles Canut, el  dia 7 a l’Espai Cultural la Lira de Tremp i a l’església de Santa Maria de Taüll, a la Vall de Boí, el dia 8 d’agost. Aquell mateix cap de setmana, la formació Musica Reservata de Barcelona oferirà dos concerts a Riner i a Bossòst, el 6 i 7 d’agost respectivament.

Un altre concert molt especial serà el que tindrà lloc a Seurí, que acull el dia 12 el concert de Raquel Andueza i Jesús Fernández Baena, cantant i tiorba respectivament, que proposen D’amore e tormenti. L’Ensemble O Vos Omnes serà a La Seu d’Urgell i a Salàs de Pallars el 14 i 15 d’agost amb Misses brevsis de Haydn i Mozart. La formació Acadèmia 1750 actuarà també a la Seu d’Urgell el 19 d’agost i a Paüls de Flamisell (La Torre de Capdella) el 21 d’agost. El seu programa El viatge del Rei recull la música que va acompanyar el jove Felip d’Anjou, nét de Lluís XIV en el trajecte de la seva coronació de Versalles a Espanya.

Enviny (Sort) i Son (Alt Àneu), seran les poblacions que sentiran les Sonates per a flauta i clave de Bach, interpretades per Rafael Rubérriz i Alfonso Sebastián. Finalment, el 25 d’agost, La formació de La Ritirata oferirà Quartets de corda de Boccherini, Haydn i Arriaga a La Seu d’Urgell el 26 d’agost, en el darrer concert del FeMAP en comarques lleidatanes.  

FeMAP Gastrofilm, FeMAP Local i activitats paral·leles

El FeMAP Gastrofilm proposa veure una pel·lícula mentre es degusten productes artesanals. La proposta d’aquest any és Música Celestial, un documental sobre la vida de Sant Josep Oriol i l’arxiu musical de Canet de Mar, que es projectarà a Organyà (24 de juliol), La Seu d’Urgell (25 de juliol), Sort (26 de juliol), Tremp (27 de juliol) i La Pobla de Segur (28 de juliol). Les sessions comptaran amb la presència dels productors, que explicaran els seus productes.

El FeMAP també ofereix un concert amb implicació local, el FeMAP local. En aquesta edició diverses formacions de Ripoll (la Coral de Santa Maria de Ripoll i el Cor Els Follets de Ripoll) es troben amb Clus Trobar, grup de música medieval. Plegats, aquesta trentena d’artistes interpretaran una obra musical dels segles X-XII amb rèpliques dels instruments esculpits a la portada del Monestir de Ripoll. El concert porta per títol Despertant instruments adormits i es podrà sentir a Organyà el 23 de juliol.

Els concerts es complementen amb visites que relacionades amb els concerts i es duran a terme a la catedral de Santa Maria d’Urgell, a l’església de Sant Martin d’Hix, l’Epicentre de Tremp, al centre urbà d’Esterri, al nucli antic de Vilaller, al Castell de la Ciutat de La Seu d’Urgell, a l’antiga canònica de Santa Maria i nucli medieval d’Organyà, a l’Estany Gento, a Santuari del Miracle, a la Glèisa dera Purificación, al videomapping de Sant Climent de Taüll, a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu, al conjunt modernista Casa Mauri de La Pobla de Segur i a les botigues-museu de Salàs. A més a més, el FeMAP segueix apostant pels packs turístics, una fórmula en què s’ofereix l’experiència de concert i allotjament que es pot adquirir amb un sol clic.

El FeMAP social a les comarques de Lleida

Una de les novetats d’aquesta edició del FeMAP és el FeMAP social, que impulsa propostes adreçades a gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental. L’objectiu és apropar la música i les arts a les persones amb risc d’exclusió.

El FeMAP Social consisteix en 15 concerts fets a domicili en diferents centres amb col·lectius en risc d’exclusió social (discapacitat, salut mental, disminució, tercera edat, vídues en soledat, etc.). A diversos centres hi actuarà un quartet de corda del Conservatori de Música dels Pirineus. D’aquests 15 concerts, 7 tindran lloc al Pirineu Lleidatà: 4 alumnes actuaran el dia 4 de juliol al CDSM (Centre de Dia de Salut Mental) i al Taller Claror de la Seu d’Urgell, el 5 de juliol a la Residència de gent gran d’Esterri d’Àneu i a la Casa de Gent Gran de Bossòst, el 6 a la Residència Àngel Serafí i al Centre de dia de Salut Mental de Sort. El dia 7 serà el torn de la Fundació Verge de Ribera de La Pobla de Segur i la Fundació Filella de Tremp.

A més a més, tindran lloc 10 tallers preparatoris amb col·lectius que tenen la possibilitat de desplaçar-se i assistir als concerts convencionals de forma inclusiva. El Taller Claror i el Centre de Dia de Salut Mental de La Seu assistiran al concert inaugural del festival. Per la seva banda. l’Associació de Salut Mental Pallars assistirà al concert de Gli Incogniti a l’església de Sort el dia 23 de juliol. També membres de la Fundació Alba de Tàrrega assistiran al concert de Qvixote Quartet i Carles Canut el dilluns 8 d’agost.

El FeMAP

El FeMAP, Festival de Música Antiga dels Pirineus, se celebra des de l’any 2011, en què hi van participar 10 municipis. Des de llavors, s’han multiplicat pràcticament per tres les localitats que acullen aquesta proposta de música antiga d’alt nivell. En la sisena edició son 28 els municipis que formen part del FeMAP. Per primer any, s’hi afegeixen el municipis Salàs de Pallars, Vilaller, Vall de Boí, Riner, Llívia i Organyà.

Des del 1 de juliol i fins al 27 d’agost tindran lloc 43 concerts de formacions provinents de Catalunya, Galícia, Andalusia, Madrid, País Valencià, Euskadi, Itàlia i França. Entre elles hi haurà dues produccions pròpies: el concert inaugural, Vivaldi Quatre Estacions, a càrrec d’una orquestra creada a l’efecte i dirigida per Joan Espina, i el Les músiques del Baró de Maldà, a càrrec del Qvixote Quartet i l’actor Carles Canut.

El Festival en xifres

×        28 municipis participants

×        17 formacions musicals

×        43 concerts

×        5 sessions Gastrofilm

×        50 packs turístics d’entrada + hotel

×        22 activitats culturals complementàries

×        1 curs de divulgació

×        1 exposició de fotografies

×        15 concerts en centres amb persones en risc d’exclusió

×        7 tallers per a persones amb risc d’exclusió i assistència al concert