Dutrèn: “Gràcies a l’esforç dels municipis tenim el Festival de Música Antiga més gran d'Europa"

Dutrèn
photo_camera Josep Maria Dutrèn, director del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). Museu Cerdà, Puigcerdà.

Entrevista a Josep Maria Dutrèn from Viure als Pirineus on Vimeo.

Que és el FeMAP?

El FeMAP és el Festival de Música Antiga dels Pirineus i és el festival més gran d'Europa en el seu gènere per la quantitat de municipis que té. Sense anar més lluny, l'edició d'enguany hi participen un total de 34 municipis que van des de la Val d'Aran fins al Ripollès. Gràcies a l'esforç conjunt d'aquests municipis som capaços de fer un projecte potent.

D'on va sortir la idea de fer aquest festival al Pirineu?

La Generalitat va observar que, al territori, hi havia un buit en matèria d'activitats culturals transpirinenques. Després de parlar amb els ajuntaments, es va decidir de forma conjunta tirar-lo endavant, perquè en l'àmbit arquitectònic fa que sigui el lloc ideal per realitzar un festival de música antiga com el FeMAP.

Que destacaries de la cartellera d'aquest any?

La principal novetat és que en l’edició d’aquest any hi torna a haver país convidat, que  enguany és el País Valencià. Sens dubte, la seva participació és la columna vertebral del Festival, perquè una tercera part del repetori del festival són músics valencians. Els músics convidats són de primer nivell, i això ens permetrà recuperar repertoris dels arxius de diverses catedrals del País Valencià.

FeMAP és més que música, explica’ns les activitats paral·leles que és fan durant el transcurs del festival.

Sens dubte, FeMAP és més que música, és una eina que vol contribuir al desenvolupament del territori. Més enllà dels concerts, també hi ha tot un ventall d'activitats per apropar i donar a conèixer els productes artesanals agroalimentaris de kilòmetre zero. Fins i tot, en temes socials, el Festival s'apropa als col·lectius amb risc d'exclusió fent activitats amb els centres de salut mental i amb discapacitats, i a l'hora de contractar personal, contractem persones del territori.

Quin és l’impacte econòmic que el Festival té al Pirineu?

Això és molt difícil de calcular. El que sí que tenim controlat són les despeses i ingressos que genera el Festival. Actualment, tots els municipis estan quadruplicant l'aportació que fan perquè el Festival es pugui desenvolupar, i això bé donat a les subvencions que es fan des de fora. A part, també hem de comptar amb la despesa pròpia que genera el Festival, com són les contractacions dels grups, allotjament, entre altres.

Si voleu més informació sobre festival, cliqueu el següent enllaç 👉  FeMAP