El Govern destinarà prop de 30 MEUR a la millora i condicionament de camins rurals

A través de Territori i Sostenibilitat, Agricultura i Governació en un pla al qual hi podran optar els municipis interessats i que es desenvoluparà entre 2018 i 2020

foto_3224461
photo_camera Foto de família amb els consellers Rull, Serret i Borràs, juntament amb el batlle de Montmaneu i els regidors de consistori, en un camí rural de la localitat.

El Govern ha presentat aquest divendres un ambiciós pla per millorar i condicionar camins rurals d'arreu de Catalunya al qual hi destina uns 29,5 milions d'euros entre el període 2018-2020. Els diners són aportats pels departaments de Governació (16), Territori i Sostenibilitat (9) i Agricultura (4,5) i s'oferiran en format subvenció al món local que hi podrà optar a partir d'unes bases que estableixen uns condicionants com pertànyer a una comarca de muntanya o tenir menys de 5.000 habitants en cas de no ser capital de comarca. Les conselleres Meritxell Borràs, Meritxell Serret i Josep Rull han visitat a Montmaneu (Anoia) un dels camins que s'arranjaran i han destacat tant ''l'esforç'' que fa l'executiu per poder engegar el pla com la necessitat ''d'abocar recursos no només a les grans vies sinó també a camins amb un important retorn econòmic''.

foto_3224462

Els ajuts presentats aquest divendres tenen la voluntat d'incidir en la cohesió territorial, garantir l'accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori. Així ho ha destacat el conseller de Territori, Josep Rull, que ha assenyalat que la idea d'un municipi o un poble està limitada a determinades franges especialment litorals de país, però aquest ''és d'una diversitat extraordinària'' i ha posat com a exemple la comarca del Pallars Jussà, que té 14 municipis i 141 pobles. És per això que segons el conseller, quan es parla de camins locals, en molts casos són carreteres asfaltades perquè la gent pugui arribar allà on viu i per això ''és un dret'' que estiguin en condicions. Rull ha dit a més a més que en ple debat sobre com es finança la xarxa viària, ''és molt important posar al mateix nivell autopistes i autovies i xarxa secundària i camins locals''. Segons Rull, aquests camins tenen un nivell ''retorn econòmic i social extraordinari''.

De la seva banda, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha destacat ''l'esforç important'' de les tres conselleries en moments de dificultats econòmiques per donar resposta a una necessitat que ''des del primer moment en que vaig començar a visitar municipis era manifestada per tots els alcaldes''. Borràs ha destacat els camins locals com a una necessitat per als veïns que s'ha convertit en una demanda continua de tot el món local. 

Al seu torn, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha destacat que després de tants anys de ''polítiques d'austeritat i retallades calia unir esforços'' per posar a disposició dels ajuntaments una línia que donés garanties. Serret ha fet referència en aquest sentit, sobretot als municipis de muntanya, on cal garantir l'accés a les explotacions agrícoles i ramaderes, però també per a les activitats turístiques i la gestió forestal. 

Pla tancat de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, fent parlaments a Montmaneu, el 16 de juny de 2017. (Horitzontal)

Les característiques del pla de camins

Els ens locals podran destinar les subvencions a finançar les actuacions de millora i condicionament que es duguin a terme en un o més camins del municipi o comarca, sempre que formin part de la xarxa veïnal i rural de camins d'ús públic de titularitat local i que siguin, principalment, en àmbit no urbà i aptes per al trànsit rodat motoritzat.

Poden sol·licitar els ajuts els municipis de muntanya i els que pertanyen a una comarca de muntanya; els municipis amb una població inferior a 5.000 habitants; els municipis capitals de comarca amb una població inferior a 20.000 habitants; els consells comarcals de muntanya, i el Conselh Generau d'Aran.

Són actuacions i subvencionables la inversió en camins d'accés als nuclis, habitatges determinats i serveis bàsics; la inversió en camins per facilitar l'accés a explotacions agràries i ramaderes i punts d'interès turístic o paisatgístic, i les actuacions de manteniment per a la conservació de la qualitat dels camins. Les obres es podran dur a terme en un període de tres anys i el pressupost global dels projectes presentats per cada ens no podrà superar els 50.000 euros.

Un Comitè de Valoració format per representants dels departaments de Governació, Territori i Agricultura valorarà els projectes presentats i elaborarà una proposta per a la concessió de subvencions. Els ens locals poden presentar les sol·licituds per a aquests ajuts a través de la extranet de les administracions catalanes (EACAT). 

Més a Comarques