Els Pirineus són una de les zones de Catalunya més afectades per perillositat geològica

Les darreres avingudes torrencials al vessant nord de Port Ainé van arrossegar 30.000 metres cúbics de tones de pedres i roques

foto_873029O
photo_camera La darrera esllavissada a la carretera de Port Ainé ha obligat a tancar l'estació pel que queda de temporada (horitzontal)

Els Pirineus són una de les zones de Catalunya més afectades per perillositat geològica: inundacions, despreniments, esllavissades, fluxos torrencials, allaus i esfondraments. En els darrers anys, 2006, 2008 i 2011, una de les zones que s'ha vist fortament afectada per aquests fenòmens és el vessant nord de Port Ainé. Carles Fañanás, tècnic forestal del departament d'Agricultura, ha explicat que en aquesta zona es van instal·lar unes malles, que no s'havien col·locat, fins al moment, a cap altre lloc de Catalunya. Fañanás ha afegit que aquestes malles suporten tot el que l'aigua arrossega en casos de grans pluges. Aquest barranc va arribar a arrossegar 30.000 metres cúbics de pedres i roques. Casos com aquest s'han anat repetint a diferents barrancs del Pallars. Tots aquests episodis fan que les infraestructures que es desenvolupen en l'àmbit pirinenc resulten fàcilment exposades a aquests processos naturals, ja que es produeixen amb una periodicitat i intensitat.

foto_3287273

Al barranc de Port Ainé s'hi van col·locar 12 dics de balles metàl·liques, diferents dels tradicionals dics de formigó que s'utilitzen per a aquesta funció.

Un dels barrancs del Pallars que té en alerta els tècnics és un que desemboca al Noguera de Tor. Aquest, en una barrancada anterior va arrossegar uns 15.000 metres cúbics de material.

Durant la jornada 'Riscos torrencials als Pirineus i al vessant nord de Portainé' que es va celebrar ahir dia 28 de novembre a Tremp es va ressaltar que barrancs que es manifesten tan actius són un terreny ideal per a l'experimentació i l'aprenentatge sobre les dinàmiques torrencials.

Més a Comarques