Cultura

El Museu Carmen Thyssen Andorra inaugura una mostra retrospectiva sobre la història de l'art

L’exposició 'Allées et venues' és la segona que acull la pinacoteca, que en menys d'un any de trajectòria ha rebut més de 20.000 visitants

foto_3314968
photo_camera La mostra es va inaugurar aquest dijous

El Museu Carmen Thyssen Andorra ha inaugurat aquest dijous la mostra 'Allées et venues. Gauguin i quatre segles de camins en l'art', sent aquesta la segona exposició que es pot visitar a la pinacoteca que va obrir portes fa gairebé un any. La baronessa ha estat present a l'acte, juntament amb la ministra andorrana de Cultura, Olga Gelabert, i el director artístic de l'equipament, Guillermo Cervera. Aquest darrer els ha fet un recorregut per les 22 pintures que conté, que són de diferents dimensions i van des del segle XVI al XIX, oferint així una retrospectiva panoràmica al món de la història de l’art a través de l’aportació de diferents ciutats d’Europa i els Estats Units.

El director del museu ha destacat que l’exposició representa “el camí” des de tres punts de vista diferents: un primer d’històric, un altre basat en la seva representació tridimensional a l’art i un darrer de metafòric. En aquest sentit, ho ha exemplificat dient, en el primer cas, que “s’ha fet servir des de l’època romana per anar d’un lloc a l’altre” i, en el segon, afirmant que aquesta visió la solen explorar els infants que, ha explicat “sempre dibuixen una casa amb un camí”. Cervera també ha dit que espera que aquesta mostra pugui tenir “encara més èxit que l’anterior”.

Per la seva banda, la baronessa Carmen Thyssen Bornemisza, que és la vicepresidenta de la Fundació Museand, ha explicat que l’obra que l’artista Gauguin va pintar a Martinica l’any 1887 i que dóna nom a l’exposició és especial per a ella i que la van tenir penjada en un dels seus castells del Regne Unit. La mostra, conformada per peces de la col·lecció de la baronessa, està basada en obres de paisatges a través de les quals es vol representar un “camí” o evolució històrica, sent aquest l’únic nexe comú entre elles. Les pintures que conformen la mostra estan fetes a partir de tècniques molt diferents i procedeixen d’Holanda, França, Alemanya, els EUA i Catalunya, entre d’altres. 

L'exposició pretén apropar als visitants estils com la ‘vedute de Canaletto’, el costumisme americà, el modernisme, l’impressionisme, el postimpressionisme o l’expressionisme. La mostra, que traduïda al català s’anomena “Anades i tornades”, també compta amb obres de Pissarro, Cannaletto, Birch, Heckel, Münter o Nolde sent la de majors dimensions l’anomenada Vista de la Carrera de San Jerónimo i el Paseo del Prado amb seguici de carrosses de Jan Van Kessel III, que fa quatre metres de llarg i és la peça més gran que fins ara ha allotjat la pinacoteca. Una de les novetats de l’equipament vinculades a la mostra és la posada en marxa d’us fris cronològic a les pantalles digitals del museu, a través del qual es pot conèixer el context històric i cultural de l'època. 

“Anades i tornades”, que es podrà visitar des d'aquest divendres i fins al proper 10 de setembre, és la segona exposició que acull el Museu Carmen Thysen Andorra, que va obrir les seves portes el març de 2017 i pel qual han passat més de 20.000 persones. Bàsicament es nodreix de la Col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza, que és una de les d’àmbit privat més importants del món.