Parc de les Olors de Prat de Sala

A Catalunya hi ha un total de quinze parcs distribuïts per diverses comarques, que funcionen en xarxa; a cada parc es fa un cultiu adaptat a les seves característiques tant de l’espai disponible com de les condicions climàtiques. A l'Alta Ribagorça hi trobem el Parc de les Olors Prat de Sala, de Vilaller, portat per la Monique Climent. Es tracta d'una finca de conreu de plantes aromàtiques i medicinals amb les quals fa infusions, condiments, etc. També organitza tallers, cursos i visites guiades.

unnamed-1
photo_camera El Parc de les Olors “Prat de Sala” de Vilaller. Font: Oficina Comarcal del DAAM a l'Alta Ribagorça.

El Parc de les Olors de Prat de Sala correspon a una finca pròpia de la muntanya pirinenca catalana, amb una mica de bosc i unes feixes de prat de dall embolcallades per vegetació espontània que fan de tanca natural. El jardí visitable i productiu s’ha situat a la feixa més baixa que també és la més gran. Amb el disseny que s’ha fet del jardí s’ha tractat de fer una intervenció mínima en el paisatge. Tot respectant la forma del camp, s’han organitzat els parterres a mode de les varetes d’un gran ventall. La resta dels espais s’han deixat amb el prat natural segat, que serveix d’estructura d’amplis camins que alhora es continuen dallant i aprofitant-ne l’herba com aliment per al petit ramat d’ovelles.

La situació de la finca a l’altra banda del riu Noguera Ribagorçana permet tenir una vista del conjunt del poble de Vilaller a primer pla i de les Pales de Casós i els magnífics boscos de Sarreres al fons.

Preocupats pel procés d’abandó a què estava abocada la finca familiar Prat de Sala de Vilaller, la Monique Climent i la seva família van veure en el projecte de la Xarxa Parc de les Olors un model de desenvolupament rural i un mode d’activitat econòmica que afavoreix una gestió sostenible i innovadora de la finca. Suposa una implicació professional però també ho plantegen com a projecte familiar. En ser un projecte de multiactivitat (producció, divulgació, comercialització..) permet que els diferents membres de la família s’hi impliquin en l’àmbit que més els pot agradar o en el que el temps i les altres activitats els permetin.

Al Parc s’hi conrea l’àrnica (Arnica montana), és una planta medicinal de la gran i diversa família de les asteràcies (la calèndula o boixac també és d’aquesta família), que es troba de manera espontània a les muntanyes d’Europa Occidental i a Catalunya la trobem reduïda a les terres de més de 1.500 m. d’alçària del Pirineu català. Actualment és una espècie protegida del Parc de l’Alt Pirineu. Per cultivar-la requereix de terres més aviat àcides, certa altitud (més de 1.000 m.) i força humitat. Per això hi creix força bé al Parc de les Olors de Prat de Sala, on es preveu de fer-hi un cultiu força significatiu d’aquesta planta.

L’àrnica és una planta vivaç, herbàcia, de gran valor medicinal, d’entre 20 i 40 cm. d’alt. Les flors són grogues i floreixen a partir de l’abril i arriben al seu màxim a finals de juny. S’utilitzen les flors, que es cullen en el moment àlgid de la floració, i cal assecar-les ràpidament.

L’àrnica es fa servir sobretot per tractar els hematomes, cops, luxacions, esquinços i dolors musculars, doncs estimula la circulació en la zona del cos on s’aplica. Es fa servir en tractament extern en tintura preparada amb alcohol de 70º. En forma de gargarismes es recomana per tractar les faringitis, amigdalitis i la gengivitis. També té un efecte en malalties infeccioses per la seva acció antibacteriana i contra els fongs.

A més dels productes de la Xarxa Parc de les Olors, amb les nostres plantes (menta, estèvia, estragó, romaní) elaboren infusions, condiments i altres productes d’elaboració artesana que podreu comprar a l’agrobotiga que està al propi Parc.

Les activitats que ofereix el Parc són visites guiades concertades (amb tallers per a menors d’11 anys), pícnics, visites i tallers escolars de primària, secundària i cicles formatius, tallers i xerrades.