LA SEU D'URGELL

Montse Rúbio: "La llar és la nostra tercera pell"

Montse Rúbio Alvinyà (la Seu, 1976) és llicenciada en Arquitectura Superior, té un postgrau en Salut i Harmonia a l’Hàbitat, un en Rehabilitació d’Edificis i un altre en Disseny de Producte, així com estudis en Geobiologia i Feng Shui. Des del seu despatx professional, a la Seu d’Urgell, ens explica, per als lectors de VIURE ALS PIRINEUS els treballs que duu a terme redissenyant espais per aconseguir millorar la qualitat de vida de les persones que viuen o treballen en aquests espais. Assegura que l’arquitectura moderna sovint treballa d’esquenes al benestar de la gent.

DSC_0145
photo_camera La Montse, amb un dels aparells per mesurar radiacions.

Com veus l’arquitectura actual? Amb preocupació. Manen els criteris de rendibilitat econòmica, l'estètica de les modes comercials i les presses. De fet, moltes de les malalties actuals tenen relació directa amb la forma com organitzem les nostres ciutats, els nostres habitatges o els nostres llocs de treball. Els nostres avantpassats feien les coses amb molts menys recursos i amb més sentit comú i, de vegades, el resultat acabava sent millor que no pas ara.

Anem a pams. Com es fa això? Amb la Geobiologia, i aplicant criteris de Bioconstrucció, Biohabitabilitat i Feng Shui. Són eines per a treballar de manera complerta o holística l'arquitectura. Així aconseguim tenir cura dels aspectes que fan que la nostra llar o espai de treball harmonitzin amb les persones que els habiten.

Per què? Els edificis ens protegeixen de la mateixa manera que la pell protegeix el nostre cos, per això els anomenem la nostra "tercera pell". Oi que si com a "segona pell" (la roba) ens emboliquéssim el cos amb cinta plastificada, no ens sentiríem a gust? Impediríem que la pell transpirés adequadament, i ens provocaríem multitud d'altres problemes. Això no ho dubta ningú, no? Doncs el mateix passa amb les nostres llars; aquestes són els nostre refugi, el nostre espai de recollida, de confort, de protecció. Si estudiem l'entorn on vivim (Geobiologia), si cuidem els materials amb els que construïm (Bioconstrucció), utilitzant criteris beneficiosos per la salut (Biohabitabilitat), i aplicant sistemes d'harmonització (Feng Shui), aconseguirem habitatges on ens trobarem millor. Tot això es materialitza utilitzant materials naturals i propers, amb criteris ecològics, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

Què és la Geobiologia? És l'estudi que relaciona els éssers vius amb el lloc on habiten. És important saber quines influències rebem de l'entorn que ens acull. Rebem radiacions de dos tipus: naturals i artificials. L'exposició prolongada d'una persona de qualsevol edat, a aquestes radiacions pot resultar més o menys perjudicial per a la nostra salut, depenent del tipus de radiació i del temps d'exposició a aquesta radiació.

En què consisteixen les radiacions naturals i artificials? Les naturals són les que provenen del subsòl, freqüències produïdes per la circulació de les corrents d’aigua subterrànies, les falles geològiques i línies electromagnètiques naturals de la Terra, entre altres. Les radiacions artificials són les que provoca la tecnologia de l'ésser humà i els seus sistemes de comunicació: antenes i aparells de telefonia mòbil, wi-fis, electricitat, electromagnetisme, etc.

Hauríem de desfer-nos de les noves tecnologies i tornar enrere en el temps? I ara! No podem anar en contra de l'evolució, que també ens aporta molts beneficis. El que hem de fer és aprendre a utilitzar-los de manera saludable.

Creus que la majoria de la gent en som conscients d’això? Ens falta molta informació. Has sentit a parlar del síndrome de l'edifici malalt? I de la casa malalta? Bé, en realitat, no és la casa la que està malalta, sinó que la casa provoca certes deficiències i/o malalties als seus habitants.

Què podem fer per viure millor a casa nostra? Hi ha una sèrie de tècniques que ens ajuden a mesurar les radiacions naturals i artificials de les cases i dels edificis. Aquestes radiacions són les que ens poden provocar problemes com mal de cap, nerviosisme, insomni, sensibilitat química o electromagnètica, etc. Nosaltres les mesurem i en funció dels resultats busquem solucions per resoldre els problemes i per fer que la gent visqui més tranquil·la i millor.

I quines solucions proposes per resoldre aquests problemes de salut relacionats amb les radiacions? De vegades n’hi ha prou, per exemple, canviant la situació del llit, o fent petites modificacions a la vivenda. En altres casos les solucions són més complexes.

El Pirineu és un bon lloc per viure? Estem en una regió molt energètica. Cal tenir en compte, que les radiacions de la Terra són de per si positives, i formen part de la vida natural. El que pot arribar a ser patògen, com tot en aquesta vida, són els excessos. Els llocs amb molta energia han estat, històricament, utilitzats com a llocs sagrats, i d'aquests, en tenim molts en aquestes contrades... Tanmateix és un lloc tranquil on mantenim una relació molt estreta amb el medi natural, fet que ens aporta grans beneficis, sense grans aglomeracions i on el ritme de vida hauria de ser més pausat.

Més a Immobiliària