Endesa invertirà tres milions a l’Alt Urgell per millorar la xarxa elèctrica afectada per la nevada del febrer

La companyia hi destinarà 1,7 milions aquest 2018 i la resta ho farà entre el 2019 i el 2021, segons el compromís adquirit amb la Generalitat

Pla general de tots els participants al consell d'alcaldes de l'Alt Urgell celebrat aquest divendres al nucli d'Ansovell, al municipi de Cava, el 18 de maig de 2018 (Horitzontal).
photo_camera Pla general dels alcaldes alturgellencs reunits a Ansovell, al municipi de Cava

La companyia Endesa preveu invertir, en els propers quatre anys, més de tres milions d'euros en la millora de la xarxa elèctrica de l'Alt Urgell, que va quedar afectada arran de la nevada del passat 5 de febrer i que va comportar que uns 3.000 clients es quedessin sense subministrament. El director dels serveis territorials del departament d'Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, ho ha traslladat aquest divendres als alcaldes de la comarca, reunits a Ansovell, al municipi de Cava. Concretament, està previst que aquest 2018 s'hi destinin 1,7 milions d'euros i que la resta d'inversió es dugui a terme entre el 2019 i el 2021, segons el compromís al que hauria arribat l'empresa subministradora amb la Generalitat.

En el marc del consell d'alcaldes de l'Alt Urgell, alguns d'ells han expressat el seu malestar per la gestió de la companyia en la resolució de les interrupcions del subministrament elèctric, com ara el retard en la reacció i el poc coneixement del territori a l’hora de fer el desplegament dels equips generadors, a banda de la falta de coordinació amb les administracions públiques. Cal recordar que després de la nevada del passat 5 de febrer, uns 3.000 abonats de diverses poblacions de la comarca es van quedar sense llum, als quals es van sumar uns 2.000 més de la Cerdanya i el Berguedà. En centenars de casos, a més, el subministrament no es va recuperar fins passades més de 24 o, fins i tot, 48 hores.

D'altra banda, durant la trobada, també s'ha informat als alcaldes de la reunió dels presidents dels consells comarcals del Pirineu amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, per posar sobre la taula la necessitat de desenvolupar un programa d’obres de millora a la xarxa de camins d’accés als nuclis de població. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, ha afirmat: “Hem anat endarrere: tornem a estar com fa vint anys i ara tenim molta feina per fer”, fent referència al deteriorament que han anat acumulant des de fa anys com a conseqüència de la cancel·lació d’ajuts per part de les administracions. 

El consell d’alcaldes també ha tractat la problemàtica de la processionària del pi, amb la intervenció del subdirector de Boscos, Enric Vadell, i el cap de secció de planificació i director de les campanyes de tractament d’aquesta plaga, Jorge Heras. Els representants de la Generalitat han avançat que es preveu que la pròxima campanya de fumigació abasti unes 20.000 hectàrees, concentrades bàsicament a les comarques del Berguedà, la Cerdanya, el Solsonès i l’Alt Urgell, la zona de Catalunya més afectada per aquesta eruga. Una de les accions que s’ha proposat per part dels alcaldes és una campanya informativa adreçada a la població per advertir dels llocs amb més afectació.

A la trobada també s’ha presentat la diagnosi i el treball efectuat per al futur Pla Estratègic per a la prevenció de l’assetjament escolar a la comarca. Quant a polítiques d’igualtat, s’ha presentat el protocol d’actuació en casos d’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral i, d’altra banda, la segona edició de la campanya “No és no. A l’Alt Urgell, festes lliures de sexisme”. En la reunió també hi ha intervingut el diputat Antoni Navinés, qui ha informat els alcaldes de diversos assumptes de la Diputació de Lleida d’interès per als ajuntaments.